Nije namijenjeno rješavanju problema kao što su:

- problematično ponašanje pojedinaca, nesporazumi sa
  susjedima i/ili bilo kojom skupinom ljudi

- bilo kakva hitna intervencija (poplava u stanu i sl.)

- psi koji ometaju lavežom ili nisu na uzici ili nemaju brnjicu

- požari, zagađenja zraka i vode

- buka

- prijedlozi za postavljanje novih posuda za otpad, novih
  rasvjetnih tijela, semafora i slično

- žalbe na rad gradskih tijela ili bilo kojih tijela javne uprave

- bespravna gradnja

- divljanje po cestama, konzumiranje droga, javna opijanja,
  nasilje nad životinjama, preprodaja i sl.

Za to postoje nadležna tijela kojima se uvijek možete obratiti.

SLUŽBENA STRANICA

POGLEDAJTE

POPIS ULICA

GRAD METKOVIĆ

TISAK

OSMRTNICE

KONTAKT

Fotoreportaža 2010.

sveti ilija- zaštitnik grada metkovića

Proslava Dana grada 2011.

IZLOŽBA "SVETI ANTE NERETVANSKI", 18. srpnja

   Program svečanog obilježavanja Svetoga Ilije i Dana grada Metkovića i ove je godine započeo otvaranjem izložbe u  Gradskom kulturnom središtu u kojem se 18. srpnja svojim radovima predstavio Zvonimir Atletić. Radi se o izložbi fotografija Sveti Ante neretvanski koje je autor načinio prije tridesetak godina kada je našega pokojnog Metkovca o. Antu Gabrića snimao na autentičnim mjestima u Indiji. Na preko četrdeset crno-bijelih fotografija većega formata autor priča o čovjeku koji je cijeli svoj život posvetio Bogu tako da se davao drugima.
   Nakon što je Klapa Sveti Nikola otpjevala pjesmu Krist na žalu okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Mato Mustapić. Zahvalivši organizatorima izložbe iz Udruge Ivan Pavao II. Mustapić je riječ prepustio predsjedniku Udruge Mati Bosniću koji je predstavio svoju udrugu. Nakon njega potpredsjednik Udruge Ivan Ugrin govorio je o ocu Anti Gabriću te o samome autoru izložbe Atletiću, koji je potom i sam ispričao svoja iskustva iz susreta s o. Antom Gabrićem.
   Prije nego što je metkovski gradonačelnik Stipo Gabrić otvorio izložbu, posjetiteljima, među kojima je bila dožupanica Marija Vučković i bivša županica  Mira Buconić, s razglasa je pušten tonski zapis s glasom o. Ante Gabrića. Izložbu prati i knjiga dojmova u koju se posjetitelji mogu upisati.

SJEĆANJE NA PREMINULE SUGRAĐANE, 19. srpnja

   Uoči Blagdana sv. Iliji i Dana grada Metkovića ispred Središnjeg križa na Gradskom groblju Sv. Ivana župnik župe Sv. Ilije fra Petar Gulić održao je kratak obred za sve poginule i umrle naše sugrađane, nakon čega su položeni vijenci i upaljene svijeće. Kao i obično, polaganje vijenaca i paljenje svijeća upriličeno je i na Trgu kralja Tomislava ispred Spomenika poginulim metkovskim braniteljima u Domovinskom ratu. Vijence su položili metkovski gradonačelnik Stipo Gabrić i predsjednica Gradskog vijeća Darka Volarević sa suradnicima, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskoga rata kao i predstavnici političkih stranaka.

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA, 19. srpnja

   Uoči Svetoga Ilije u Gradskom kulturnom središtu Metković održana je Svečana sjednica Gradskoga vijeća kojoj je predsjedavala predsjednica dr. Darka Volarević.
   Kao i svake godine tom prigodom u grad su stigli gosti sa svih strana, među kojima izdvajamo potpredsjednika Vlade i ministra regionalnoga razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidara Pankretića, saborske zastupnike Dubravku Šuicu i Franu Matušića, državne tajnike  Karla Gjurašića i Tonćija Božanića, župana DNŽ i izaslanika predsjednika RH Ive Josipovića Nikolu Dobroslavića, predsjednika Skupštine DNŽ Ivana Prcu, zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i bivšu županicu Miru Buconić. Uz njih bili su i gradonačelnici i načelnici neretvanskih i hercegovačkih gradova i općina,  kao i predstavnici Crkve i Oružanih snaga RH.
   Nakon što je otpjevana hrvatska himna i odana počast poginulim metkovskim braniteljima u Domovinskome ratu, predsjednica dr. Volarević pozvala je za govornicu metkovskoga gradonačelnika Stipu Gabrića koji je, kao i obično, govorio o projektima koji su ostvareni od prošloga Svetoga Ilije te o onima koji su u izvedbi ili će uskoro biti započeti. Posebno se osvrnuo na prošlogodišnje poplave te zahvalio Vladi i predsjednici Jadranki Kosor koja je našla novac da stradalima, barem jednim dijelom, ublaži štetu, rekavši kako će uskoro započeti i izgradnja sustava za obaranu od poplava desne strane grada. Gabrić je nabrojio i sve infrastrukturne projekte na području grada kao što je kanalizacija u Hercegovačkoj i Vile Velebite te rekonstrukcija vodovodne mreže u ulicama Jakova Gotovca i Petra Krešimira IV. Najavio je i dobivanje lokacijske dozvole za javnu odvodnju u Ulici Mobine, a intenzivno se radi i na Projektu zaštite Jadrana – II. faza, kojim će se sve oborinske vode grada svesti u pročistač koji će biti izgrađen na Duvratu. Izrađena je i projektna dokumentacija za spoj gradske vodospreme na regionalni vodovod NPKL. Tih i drugih projekata, koje je Gabrić u svome govoru spomenuo, ne bi bilo da nije velike pomoći Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva i Ministarstva pomorstva, prometa i veza. Isto tako, zahvalio je i zagrebačkom gradonačelniku Bandiću za svu pomoć koju je Zagreb pružio Metkoviću.
  Nakon Gabrićeva iscrpna izviješća okupljenima su se obratio župan Dobroslavić koji je istaknuo da će Županija i dalje pomagati u razvoju Metkovića, naročito kroz razvoj poduzetništva. Posljednji je govorio ministar Pankeretić koji je naglasio da je do pomoći njegova ministarstva gradu Metkoviću došlo na temelju projekata koje je Grad napravio pa je pozvao i ostale lokalne samouprave da učine isto. Bila je to prigoda da gradonačelnik Gabrić i ministar Pankretić u ime Grada i resornog ministarstva potpišu Ugovor o izgradnji kanalizacijskog kolektora u naselju Mobine.
  Za kraj je ostavljena ceremonija dodjele nagrada grada Metkovića. Na prijedlog Odbora za javna priznanja Grada Metkovića i što je usvojilo Gradsko vijeće počasnim građaninom Grada Metkovića proglašen je potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva mr. c. Božidar Pankretić. Nagradu Grada Metkovića Sv. Ilija u području komunalnih djelatnosti dobio je državni tajnik Karlo Gjurašić, nagradu Sv. Ilija u području zdravstva dobio je doc. dr. sc. Mladen Bušić, a nagradu Sv. Ilija u području zaštite života građana i njihovih dobara zapovjednik JVP Metković Jure Pilj. Ovogodišnji dobitnik nagrade Narona u području kulture je pučki pjevač Stipo Pipinić. U ime svih nagrađenih zahvalio je dr. Bušić koji je novčani dio nagrade od 4000 kn darovao za uređenje Svetišta sv. Ante na Dubravici. Državni tajnik Gjurašić je, isto tako,  novčani dio nagrade darovao metkovskoj Udruzi Ispod mosta, što je preuzeo predsjednik Udruge Jurica Puljević.
   Poslije Svečane sjednice proslava je nastavljena na domjenku u Hotelu Narona.

KONCERT JELENE ROZGE, 19. srpnja

   Mlađi i najmlađi su uoči Svetoga Ilije došli na svoje. Na igralištu OŠ Stjepana Radića koncert je održala jedna od trenutno najpopularnijih (pupulus, populi) hrvatskih pjevačica Jelena Rozga. Nekoliko tisuća mladih, među kojima su viđeni i petogodišnjaci u pratnji svojih mladih roditelja, oduševljeno je uskakivalo i pjevalo s Jelenom uz mnoge uspješnice iz glazbenoga portfelja njezine bižuterije. Koncert je, svakako, uspio i prošao u najboljem redu.

CRKVA SV. ILIJE, 20. srpnja

   Proslava Sv. Ilije Proroka u istoimenoj metkovskoj župi započela je u punoj župnoj crkvi jutarnjom misom, a nastavljena procesijom i misom 10 sati koju je predvodio i na kojoj je propovijedao profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu dr. fra Ante Akrap. S njim za oltarom bili su i župnik fra Petar Gulić, fra Lukica Vojković, fra Boris Čarić i don Mladen Margeta. Na kraju euharistijskoga slavlja okupljenima je Svetoga Iliju čestitao župnik Gulić, nakon čega su se svi uputili pred crkveni ulaz iznad kojega je postavljen novi mozaik s prizorom svetoga Ilije u kočijama. Mozaik je blagoslovio fra Ante Akrap.
   Na večer se u župnoj crkvi, također, slavila sveta misa, a predvodio ju je i propovijedao župni vikar sv. Nikole don Tomo Bašić, za kojega smo doznali da uskoro ide na novu službu.
   Proslava Svetoga Ilije započela je trodnevnicom od 17. srpnja koju su svaku večer predvodili župnik fra Petar, fra Lukica i fra Mladen Marić.

METKOVIĆ, 20. srpnja

   U samome gradu vladala je vreva tipična za Ilindan. Zagledalo se robu, mjerkalo, njuškalo, osluškivalo, pizalo i provodilo slične iskustvene metode ne bi li se ispalo stručnjakom kojega je teško prevariti. Malo dalje od trga, niz Neretvu, ponovno se dimilo od nebrojenih ražanja s janjetinom bez koje Ilindan, također, nezamisliv. Nemamo službene ekonomske pokazatelje kako je završio taj dan na metkovskoj burzi, ali vjerujemo da je sve ispalo na obostranu korist; i trgovaca i kupaca.
   Novost je ove godine bila da su u organizaciji Udruženja obrtnika Metković na sajmu nastupili i neki metkovski obrtnici. Nadamo se da će se taj segment sajma ubuduće ozbiljnije razvijati.

 

Sveti Ilija

Fotoreportaže

IZLOŽBA STOKE I SIRA