dolina neretve

Donjani donji

Blace - izvan turističke sezone rijedak doživljaj mira i spokoja. Blizu mjesta gdje se Neretva vjenčava s morem, more je popustilo svojoj nevjesti. Uzelo je boju rijeke.

Neka mi oprosti veliki umjetnik. Maestro scusa. Vjerojatno socrealistički projektanti melioracije doline Neretve iz šezdesetih godina prošlog stoljeća nisu ni slutili na što će izaći njihov projekt brane na Maloj Neretvi neposredno pred njezino ušće. Meni je ovo sve skupa bilo c'est la vie. Da je Van Gogh još živ vjerojatno bismo dobili još jedan most, ali ovaj put Le pont de petit Neretva. A žena sa suncobranom koja prelazi most? Pa prešla ga je, i evo je - lovi ribu u sjeni čempresa.

Vrsni poljodjelci i ribari, Donjani u tradicionalnom neretvanskom plovilu primjenjuju prokušanu tehniku natjeravanja ribe u mrežu. Kako se zvuk u vodi širi četiri puta brže nego u zraku, dovoljno je naročitom napravom naglo udariti o vodu da bi se prestrašena riba razbježala u smjeru mreže. Stoga je metkovska tržnica petkom prepuna njihove ribe.


 

Dolina Neretve

Pročitajte

Prije regulacije Nereteve i sad

Kula Norinska

Krvavac

Zažablje

Opuzen

Ploče

Rogotin

Donjani donji

Slivno

Davorka Kitonić

Franco Cogoli

Dan zaštite vlažnih područja