-912

Nije namijenjeno rješavanju problema kao što su:

- problematično ponašanje pojedinaca, nesporazumi sa
  susjedima i/ili bilo kojom skupinom ljudi

- bilo kakva hitna intervencija (poplava u stanu i sl.)

- psi koji ometaju lavežom ili nisu na uzici ili nemaju brnjicu

- požari, zagađenja zraka i vode

- buka

- prijedlozi za postavljanje novih posuda za otpad, novih
  rasvjetnih tijela, semafora i slično

- žalbe na rad gradskih tijela ili bilo kojih tijela javne uprave

- bespravna gradnja

- divljanje po cestama, konzumiranje droga, javna opijanja,
  nasilje nad životinjama, preprodaja i sl.

Za to postoje nadležna tijela kojima se uvijek možete obratiti.

SLUŽBENA STRANICA

POGLEDAJTE

POPIS ULICA

GRAD METKOVIĆ

TISAK

OSMRTNICE

16.7.2024.
Ante Volarević
Konjarić
1953. - 2018.
Ante Volarević
16.7.2024.
Živko Mioč - Barba
pok. Luke
1938. - 2024.
Živko Mioč - Barba

KONTAKT

intervju

 

Klikni za veliku sliku

UZ MALO SREĆE, U KINO ĆEMO S NOVE GODINE

Metković, 21. studenoga 2014.

 

Već smo pisali da je u završnoj fazi projekt revitalizacije kinoprikazivačke djelatnosti u našemu gradu kojom će se baviti Gradsko kulturno središte Metković, ustanova registrirana i za tu djelatnost. Budući da, osim kina, ima i drugih novosti vezanih uz rad te ustanove, zamolili smo ravnatelja Milana Kapovića da nam kaže o čemu je sve riječ.

 

Počnimo s kinom. Dokle se došlo?

Mislim da smo uhvatili posljednji vlak, ne samo za digitalizaciju nego i za ponovno pokretanje kina u Metkoviću. Naime, u posljednjih su nekoliko godina kinoprikazivači, oni koji su opstali u manjim mjestima i gradovima, imali velikih teškoća. Filmovi se sada distribuiraju isključivo putem DCP-a (digital cinema package), što je te prikazivače ograničilo na prikazivanje uglavnom starih filmova. Distributeri su sve rjeđe izrađivali filmove na 35-milimetarskoj vrpci, a radio se i malen broj filmskih kopija pa se filmovi nisu mogli prikazivati u nezavisnim kinima. Kod digitalne tehnologije iz mastera se može napraviti neograničen broj kopija i namiriti neograničen broj kina. Dodatna je vrijednost što se DCP, ma koliko ga „vrtjeli“, ne uništava.

GKS je s Ministarstvom kulture potpisao Ugovor za nabavku digitalne kinoopreme u vrijednosti 300 tisuća kuna i otvoren je postupak javne nabave za izbor ponuđača te opreme.  Prije toga smo kupili i postavili nov, iznimno kvalitetan audiosustav francuskoga proizvođača L-Acoustics, što su građani već mogli čuti na raznim događanjima u našoj kući. Dana 15. rujna službeno su otvorene četiri prispjele ponude za digitalnu kinoopremu. Nakon postupka dvije su eliminirane zbog tehničkih nedostataka, a od preostalih dviju izabrali smo jeftiniju. To je ponuda zajednica ponuditelja Smart net i Studio Berar, čija je vrijednost s PDV-om blizu 550 tisuća kuna.

Nažalost, dogodilo se da se  tvrtka AVC d.o.o. iz Zagreba žalila Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave pa je GKS Državnoj komisiji na uvid poslao tehničko očitovanje, kao i svu dokumentaciju. Postupak može potrajati i do 90 dana, što ne mora ništa značiti jer ovisi kada ćemo „doći na red“. Državna komisija temeljem toga izdaje Rješenje koje je konačno i pravovaljano.

Odbaci li Komisija žalbu i donese Rješenje, potpisuje se Ugovor s dobavljačem i kinooprema se instalira u roku od 10 do 20 dana, ovisno o prostoru, tj. prilagođavanju prostora, a ako ne - onda moramo u novi Natječaj i sve će se prolongirati za nekoliko mjeseci. Morate znati da Zakon o javnoj nabavi ima svoja pravila i vremenske rokove kojih se moramo držati.

 

Spomenuli ste suvremenu opremu. O čemu je riječ?

Riječ je o profesionalnoj i suvremenoj kinoopremi po DCI standardima kakvu se može vidjeti u modernim kinima i multipleksima. U predviđenoj opremi je i tzv. 3D bundle za projekciju 3D filmova. Digitalizacija znači da nema više kina prve i druge kategorije, zapostavljenih malih dvorana koje beskrajno čekaju da se neki hit istroši u velikim gradovima pa da krene u provinciju ili, još gore, kada je u pitanju neki nezavisni film za sladokusce, bilo da je pobjednik Cannesa ili urnebesna komedija iz neke male zemlje. Digitalizacija podrazumijeva i to da će naše kino ponovno imati repertoar u pravome smislu te riječi, birat će filmove koji odgovaraju ukusu publike, prikazivat će europske kao i hrvatske filmske naslove. Tako će se ovim projektom neminovno obogatiti kulturna ponuda grada. Ovime se u grad Metković vraćaju veliki svjetski kinohitovi, a i sam proces digitalizacije donosi još više filmskih hitova i kvalitetnijega doživljavanja gledanja filma.

Ovdje moram spomenuti i izvrstan audiosustav L-acoustics vrijedan 185 tisuća kuna. Riječ je o samome vrhu u audiosvijetu. Dugo bi trajalo da nabrojim samo najpoznatije svjetske ustanove i pojedine vrhunske izvođače koji ga koriste. Naš se sustav sastoji od dviju niskotonskih zvučnih kutija, triju tzv. front kutija raspona od 55 Hz do 20 kHz i šest surround zvučnika koji pokrivaju raspon od 95 Hz do 20 kHz te pripadajućih pojačala. One koje to više zanima upućujem na priložene mrežne veze. Ovdje bih svakako zahvalio našem sugrađaninu Frani Mozetiću koji nam je pomogao oko odabira zvučnika, budući da smo htjeli kupiti dobar multifunkcionalni audiosustav koji će nam služiti i izvan kinorepertoara, a L-acoustics to zasigurno jest.

 


niskotonski zvučnici

front zvučnici

surround zvučnici

pojačala
       

Od kojih ćete distributera dobavljati filmove?

Trenutno smo u procesu pregovaranja s distributerima filmova, budući da nam nije namjera ograničiti se samo na jednoga ili dva veća distributera u RH. Za sada su obavljeni razgovori s Blitzom i Continental filmom. Planiram posjetiti još 2i film, Editus i Restart i razgovarati sa svima njima kao s potencijalnim distributerima.

 

Koliko će stajati kinoulaznica?

To je svakako pitanje koje najviše zanima naše sugrađane. Naime, mogu reći da će ulaznice biti uistinu manje nego u najbližemu multipleksu. Ipak, morate znati da distributeri uzimaju popriličan „kolač“ u cijeni jedne kinoulaznice, a tu su i obveze plaćanja pristojba za ZAMP, HAVC (Hrvatski audiovizualni centar) kao i za jedno međunarodno humanitarno društvo o kojemu skrbi i Republika Hrvatska. Teško mi je sada dati točan iznos, no ulaznice će biti pristupačne.  

 

Budući da će se iz cijene ulaznice teško pokrivati troškovi, kako namjeravate namaknuti dodatni novac?

S time bih se samo djelomično složio. Istina, svi nezavisni kinoprikazivači ne ostvaruju megalomanske zarade. Većinom su to kina u vlasništvu gradova ili pučkih otvorenih učilišta i sl. Nama nije primarni cilj zaraditi, nego našim sugrađanima omogućiti kino u 21. stoljeću te da ono bude samoodrživo. Napominjem i da ćemo zainteresiranim tvrtkama, obrtima i sl. prije same projekcije filmova omogućiti reklamiranje na velikome platnu uz prihvatljive komercijalne cijene, isto kao i u auli GKS-a gdje ćemo postaviti velike plazma-zaslone.

 

Hoćete li izraditi mrežnu stranicu kina?

Naravno. Na tome već neko vrijeme radimo. Građani će imati mogućnost uvida u mjesečnu ponudu kina, kratki sinopsis i trailer pojedinoga filma, rezerviranje ulaznica i tome sl.

 

Nedavno smo pisali da je GKS jedan od osnivača Mreže nezavisnih kinoprikazivača.

Da, Gradsko kulturno središte Metković je među 27 osnivača Mreže nezavisnih kinoprikazivača čija je svrha umrežavanje i zastupanje interesa nezavisnih kinoprikazivača, učinkovitije razmjenjivanje kinematografskih programa i pratećih sadržaja.

 

Klikni za veliku sliku

 

Nije baš sve išlo glatko. U samoj je kući trebalo obaviti dosta toga, što je iziskivalo dodatne troškove.

Ovaj mi je dio uistinu i najbolniji, iako ne želim bježati od problema. Oni su tu i moraju se riješiti. Troškovi nisu toliki problem kad ih možete predvidjeti, međutim ovdje je jedna kompleksna situacija. Morali smo kao javna ustanova obaviti određene zahvate ili predradnje kako bi dvorana uopće bila funkcionalna i u skladu s pozitivnim zakonima RH i ostalim normativima kao što su:

- elaborat procjene opasnosti iz zaštite na radu sukladno Zakonu o zaštiti na radu

- plan i program osposobljavanja radnika iz zaštite na radu

- pregled elektroinstalacija

- sustav zaštite od munje

- ugradnja 37 novih protupanik lampi (u nas su čak i LED tako da i manje troše)

- rekonstrukcija 11 hidranata (svi su praktički bili izvan funkcije)

- potpisivanje ugovora s tvrtkom za integralnu zaštitu PROM d.o.o.

- izrada plana evakuacije te ostalih akata koje Ustanova mora imati (inače, ti su zakoni na snazi od davne 1995.)

- izrada rampa za osobe s invaliditetom.

Sve nas je to stajalo dodatnih 30.000 kn. Ni tu nije kraj. Prije nekoliko dana riješili smo se duga iz 2012. Riječ je o 51 tisući kuna što ih je GKS platio tvrtki koja je obavljala nadzor kada se ugrađivao klimatizacijski sustav. Prošle smo godine tvrtki koja je izvodila te radove uspjeli platiti dug od 80.000 kn.

Tehnički gledano, GKS Metković uglavnom je još u ranim 80-im godinama prošloga stoljeća. Imamo velikih tehničkih problema kad nam dolaze različita kazališta ili druge umjetničke skupine, bilo dramske bilo glazbene. Stari reflektori i pripadajući dimmeri  već su muzejski eksponati, pult za rasvjetu je čak iz sedamdesetih godina. Imali smo primjer kada  tehničar jednoga hrvatskoga kazališta uopće nije znao raditi na našoj opremi jer se s njom nikada u životu nije susreo, upravo zbog činjenice koju sam rekao – tehnička oprema je više nego zastarjela. Pokušavamo smanjiti taj tehnološki  raskorak pa smo ove godine nabavili osam kvalitetnih mikrofona, dva bežična i jedan širokopojasni te bas-pojačalo marke EBS. Sada možemo ozvučiti i klape, ali to nas je stajalo „samo“ oko dvadeset tisuća kuna jer je bas-pojačalo donacija vrijedna preko 10 tisuća kuna.

 

Pri kraju smo 2014. godine koja je obilovala raznim događajima u GKS-u.

Da, GKS se iz kulturnoga središta prometnuo u središnje mjesto raznih društvenih događanja. Osim kulturnih događanja (15 kazališnih predstava, 22 koncerta, osam izložaba, četiri predstavljanja knjiga i jednoga filma te još 19 drugih), imali smo i 62 događaja poput sastanaka, predavanja, radionica, raznih prezentacija te javnih skupova. Na tih preko 130 događaja bilo je gotovo 16,5 tisuća posjetitelja. Tome treba dodati i ono što posjetitelji ne vide, poput proba za razna događanja, kojih je do sada bilo 115. U sklopu GKS-a djeluje i metkovic.hr koji će do kraja godine skupiti oko milijun i pol posjeta te oko 1200 objavljenih vijesti.

U svemu tome fleksibilnost nam daje naša Galerija koja se nekada koristila uglavnom za izložbe. U njoj organiziramo sva manja događanja i tako smanjujemo troškove. Kada sam rekao „manja“, nisam mislio na manje važna događanja, nego na događanja koja su prema našoj procjeni namijenjena profiliranoj publici, premda se i tu zna dogoditi kriva procjena. Imamo dva svježa slučaja. Prije nekoliko dana iznenadila nas je velika posjećenost na koncertu Matije Dedića, tolika da je i sam Dedić bio iznenađen. Koncert je bio izvrstan, a i Dedić je rekao da ga je tako brojna publika dodatno motivirala da dadne sve od sebe.

Drugi slučaj je od ovoga četvrtka. U Galeriji se održavala tribina na kojoj je nastupio dekan KBF-a Tonči Matulić. Petnaestak minuta prije početka u Galeriji je još bilo mjesta, a onda smo doslovno pet minuta prije početka posjetitelje zamolili da se presele u veliku kazališnu dvoranu jer ih je došlo više od tri stotine. Poučeni iskustvom s Dedićeva koncerta, bili smo spremni i veliku smo dvoranu pripremili za takav scenarij. Nažalost, u Dedićevu slučaju to nismo mogli jer je veliki klavir u Galeriji praktički neprenosiv.

 

Čekaju Vas Prosinačke svečanosti. Ukratko, čega će sve biti?

Prosinačke svečanosti tradicionalno su naslonjene većinom na lokalne izvođače poput naših MAK-ovaca, na priredbe koje već godinama rade metkovske udruge te naše župe, tradicionalni koncert Gradske glazbe Metković…, što ne znači da neće biti i drugih izvođača. Svečanosti ćemo otvoriti izložbom jednoga dubrovačkog umjetnika, a uz to bih izdvojio Dubrovački simfonijski orkestar s jednim veoma zanimljivim i raznovrsnim repertoarom pa ovom prigodom pozivam sve građane na taj nesvakidašnji događaj. To radimo u suradnji sa Županijom, na čemu im zahvaljujem, isto kao i ravnatelju Orkestra g. Damiru Milatu.

Odmah nakon Prosinačkih, prikazat ćemo i jednu dječju predstavu, koja nam se vremenski nije mogla uklopiti u njih. Predstava je dobila prvu nagradu na 46. Međunarodnom festivalu lutaka PIF u Zagrebu pa ju nikako nismo htjeli izostaviti. U tijeku su pregovori s još nekim vrlo kvalitetnim izvođačima koje kanimo dovesti sljedeće godine, no o tome ću moći govoriti tek nakon dogovora s njima.

Klikni za veliku sliku

 

Na kraju, još jedna novost vezana uz ustroj ustanove. Spajaju se gradske ustanove u kulturi i u sportu.

Da, radi racionalizacije poslovanja i smanjivanja troškova kreće se u spajanje Športskih objekata s Gradskim kulturnim središtem. Ta je odluka uvjetovana najavljenim izmjenama poreznoga sustava, prema kojima će Grad Metković godišnje ostati bez 2,7 milijuna kuna. Budući da su obje te ustanove financirane iz gradskoga proračuna, trebalo je pronaći način kako uštedjeti barem plaće dvojice rukovodećih ljudi u Športskim objektima. Osim manjih troškova, takva će nam odluka omogućiti da se s jednoga mjesta upravlja svim resursima, opremom i zaposlenicima tih dviju ustanova.