-908

Nije namijenjeno rješavanju problema kao što su:

- problematično ponašanje pojedinaca, nesporazumi sa
  susjedima i/ili bilo kojom skupinom ljudi

- bilo kakva hitna intervencija (poplava u stanu i sl.)

- psi koji ometaju lavežom ili nisu na uzici ili nemaju brnjicu

- požari, zagađenja zraka i vode

- buka

- prijedlozi za postavljanje novih posuda za otpad, novih
  rasvjetnih tijela, semafora i slično

- žalbe na rad gradskih tijela ili bilo kojih tijela javne uprave

- bespravna gradnja

- divljanje po cestama, konzumiranje droga, javna opijanja,
  nasilje nad životinjama, preprodaja i sl.

Za to postoje nadležna tijela kojima se uvijek možete obratiti.

SLUŽBENA STRANICA

POGLEDAJTE

POPIS ULICA

GRAD METKOVIĆ

TISAK

OSMRTNICE

KONTAKT

priopćenje za javnost


Galov: Problem djece i njihovih obitelji koristi se za međustranačko prepucavanje

 

Metković, 2. veljače 2015.

 

Izjava za medije dr. med. Marijane Galov, gradske vijećnice MOST-a, o optužbama g. Stipe Gabrića i dr. med. Ksenije Kaleb za ukidanje neurorazvojne rehabilitacije u Domu zdravlja Metković

 

Poštovani,

 

obraćam Vam se povodom priopćenja GO HSS-a Metković, koje je u medijima objavljeno 1. veljače. 2015., jer je u spomenutoj izjavi izneseno niz neistina.

Naime, ja nisam u poziciji voditelja Fizikalne medicine i rehabilitacije u Domu zdravlja Metković pa prema tome ne mogu donositi odluke o pokretanju ili ukidanju neurorazvojne rehabilitacije.

Već dvije godine usmeno i pismeno, otkako radim kao fizijatar u Domu zdravlja Metković, upozoravam na probleme djece s neurorazvojnim poteškoćama. O tome sam pisanim putem početkom lipnja 2014. obavijestila članove Stručnoga vijeća (čiji je član i dr. Kaleb), ravnatelja g. Mihovila Štimca i zamjenicu župana gđu Mariju Vučković. Od mene se traži preuzimanje odgovornosti za problem koji nije u mojoj ingerenciji nego u ingerenciji ravnatelja ustanove. U Domu zdravlja mi je rečeno da postoji Odluka o slanju ljudi na edukaciju za obavljanje neurorazvojne rehabilitacije, ali je propušten termin u siječnju 2014. Naglašavam, jedna fizioterapeutkinja i ja želimo raditi s malom djecom s neurorazvojnim poteškoćama u skladu s pravilima struke. Osnovni uvjeti za to su edukacija osoblja i zaseban prostor za rad s djecom. Fizijatri i fizioterapeuti u drugim ustanovama provode neurorazvojnu terapiju uz osnovnu edukaciju, koja ne mora biti isključivo Bobath koncept koji je u posljednje vrijeme poznat kao jedan od najobuhvatnijih. Njihova edukacija je provedena uz odluku i potporu ustanova u kojima rade.

Treba reći da su za rad Doma zdravlja Metković odgovorni osnivač Dubrovačko-neretvanska županija i ravnatelj. Ne razumijem, zašto se proziva mene i stranku kojoj pripadam i čiji sam vijećnik u Gradskom vijeću kada mi nemamo nikakvih ovlasti u upravljanju spomenutom ustanovom. Koliko znam, u Županijskoj skupštini vladajuću većinu s vijećnicima HDZ-a čini i gosp. Gabrić s još trima vijećnicima njegove stranke, a ne Most nezavisnih lista. Prema tome, pitam g. Gabrića i gđu Kaleb, bivšu blagajnicu GO HSS-a Metković i kandidatkinju HSS-a za Gradsko vijeće, zašto ovo pitanje ne postavi županijskim vlastima i ravnatelju ustanove? Budući da sam prije više od sedam mjeseci pismeno upozorila nadležne u Županiji kao i ravnatelja, ne mogu snositi nikakvu odgovornost za ovaj problem. Nažalost, mislim da se ovdje ne radi o brizi za djecu i njihove obitelji. Najvjerojatnije je riječ o dogovorenom i koordiniranom udaru u režiji lokalnoga HSS-a koji želi odgovornost za ovaj problem s nadležnih prebaciti na mene osobno i tako posredno nanijeti štetu političkoj opciji kojoj pripadam. Duboko me žalosti činjenica da se problem djece i njihovih obitelji koristi za međustranačko prepucavanje, umjesto da se rješava unutar institucija koje su za to nadležne. Unatoč tome što je istup dr. Kaleb i gosp. Stipe Gabrića Jambe bio potaknut političkim motivima i upućen na krivu adresu, nadam se da će ova javna prepirka natjerati nadležne na rješavanje ovoga problema, kako bih sa zainteresiranom fizioterapeutkinjom u najkraćem mogućem roku započela rad s malom djecom s neurorazvojnim poteškoćama.

Marijana Galov, dr. med.

spec. fizikalne medicine i rehabilitacije