-912

Nije namijenjeno rješavanju problema kao što su:

- problematično ponašanje pojedinaca, nesporazumi sa
  susjedima i/ili bilo kojom skupinom ljudi

- bilo kakva hitna intervencija (poplava u stanu i sl.)

- psi koji ometaju lavežom ili nisu na uzici ili nemaju brnjicu

- požari, zagađenja zraka i vode

- buka

- prijedlozi za postavljanje novih posuda za otpad, novih
  rasvjetnih tijela, semafora i slično

- žalbe na rad gradskih tijela ili bilo kojih tijela javne uprave

- bespravna gradnja

- divljanje po cestama, konzumiranje droga, javna opijanja,
  nasilje nad životinjama, preprodaja i sl.

Za to postoje nadležna tijela kojima se uvijek možete obratiti.

SLUŽBENA STRANICA

POGLEDAJTE

POPIS ULICA

GRAD METKOVIĆ

TISAK

OSMRTNICE

16.7.2024.
Ante Volarević
Konjarić
1953. - 2018.
Ante Volarević
16.7.2024.
Živko Mioč - Barba
pok. Luke
1938. - 2024.
Živko Mioč - Barba

KONTAKT

in memoriam

 

METKOVIĆ SE OPROSTIO OD MONS. FABIJANA VERAJE

 

Metković, 10. studenoga 2014.

 

Brojni Metkovci te svećenici, redovnici i redovnice jučer su se oprostili od mons. Fabijana Veraje koji je 28. listopada umro u Rimu i prema vlastitoj želji pokopan u svome rodnom gradu.

U župnoj crkvi sv. Ilije sprovodnu je misu predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u koncelebraciji s dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem, šibenskim biskupom Antom Ivasom, naslovnim nadbiskupom ninskim i apostolskim nuncijem pri Svetoj stolici Martinom Vidovićem, generalnim vikarom splitsko-makarske nadbiskupije Miroslavom Vidovićem i pedesetak svećenika, a uz sudjelovanje bogoslova, redovnica, obitelji, prijatelja, mještana rodne župe i članova hrvatske zajednice iz Rima, gdje je mons. Fabijan Veraja vršio svoju svećeničku službu kao duhovnik, profesor i dotajnik Kongregacije za proglašenje svetih.

Prisjetivši se ukratko životnoga puta pokojnika mons. Barišić je rekao kako je život pokojnika bio obilježen dvostrukom nostalgijom, za zemaljskom domovinom Hrvatskom i nebeskom Domovinom. Daleko od domovine slušao je vijesti i pratio događaje u onim teškim vremenima komunističke diktature, ali isto tako, kao vjernik, razmišljao je i živio u radosti nade naše nebeske Domovine. "Dragi don Fabijane, vjerujemo da je Gospodin rado uslišao tvoju želju i za nebeskom Domovinom. U toj vjeri i nadi, zahvalni za tvoj uzorni i plodni svećenički život, izričemo svoje želje i molitve: u raj poveli te anđeli! Radosno te dočekali tvoji prijatelji, sveci i blaženici, da budeš dionikom nebeske radosti u domu Oca nebeskoga u društvu svih svetih i blaženih. Gospodin ti bio nagrada za opera omnia. Amen".

Na kraju misnoga slavlja generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović ukratko je prikazao život i rad pokojnika.

Riječi oproštaja uputio je i metkovski gradonačelnik dr. Božo Petrov. On je rekao da je pok. don Fabijan proslavio ime Metkovića u Domovini i šire. "Čovjek kojega ispraćamo ne traži mnogo riječi; taj neumorni radnik zadužio je ne samo svoj Metković nego i domovinu nam Hrvatsku kojoj se vraćao kad god je mogao, kao što čovjek uoči duga puta dođe zagrliti majku. Radio je za nju čitav svoj ljudski vijek… Mi, koji smo došli ovdje oprostiti se s njim, nismo ga izgubili – mi smo ga dobili jer Fabijan je sada iza vrata besmrtnosti. Pamtit ćemo njegovo veliko ljudsko srce i živjet će među nama za sva vremena."

Od don Fabijana oprostili su se, također, provincijalka Splitske provincije sestara Služavki Malog Isusa s. Anemarie Radan, postulator kauze bl. Ivana Merza i upravitelj Doma hrvatskih hodočasnika u Rimu p. Božidar Nagy te župnik sv. Ilije u Metkoviću fra Petar Gulić.


Dio teksta preuzet s mrežnoga mjesta Splitsko-makarske nadbiskupije