-913

Nije namijenjeno rješavanju problema kao što su:

- problematično ponašanje pojedinaca, nesporazumi sa
  susjedima i/ili bilo kojom skupinom ljudi

- bilo kakva hitna intervencija (poplava u stanu i sl.)

- psi koji ometaju lavežom ili nisu na uzici ili nemaju brnjicu

- požari, zagađenja zraka i vode

- buka

- prijedlozi za postavljanje novih posuda za otpad, novih
  rasvjetnih tijela, semafora i slično

- žalbe na rad gradskih tijela ili bilo kojih tijela javne uprave

- bespravna gradnja

- divljanje po cestama, konzumiranje droga, javna opijanja,
  nasilje nad životinjama, preprodaja i sl.

Za to postoje nadležna tijela kojima se uvijek možete obratiti.

SLUŽBENA STRANICA

POGLEDAJTE

POPIS ULICA

GRAD METKOVIĆ

TISAK

OSMRTNICE

KONTAKT

domovinski rat

 

OBILJEŽENA 23. OBLJETNICA OSNUTKA
116. BRIGADE HRVATSKE VOJSKE

 

Metković, 30. studenoga 2014.

 

Obilježavanje 23. obljetnice osnutka 116. brigade Hrvatske vojske započelo je sinoć u crkvi sv. Ilije misom za sve njezine poginule pripadnike u Domovinskome ratu. Uz bivše pripadnike te brigade te članove Udruge IV gbr. HV-a i rodbinu poginulih misnome slavlju nazočili su i mnogi građani. Zahvalivši im na svemu što su učinili za Domovinu, župnik fra Peter Gulić u svojoj je propovijedi pozvao sve bivše hrvatske branitelje da ostanu složni te da se odupru izazovima vremena u kojemu živimo, kao što su se početkom devedesetih znali oduprijeti brojčano i tehnički nadmoćnijem neprijatelju.

Jutros je na Gradskome groblju sv. Ivana Nepomuka pred mnogobrojnim građanima, predstavnicima udruga proizišlih iz Domovinskoga rata, predstavnicima Grada Metkovića i političkih stranaka fra Petar održao kratak obred, nakon čega su pred Središnjim križem položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule pripadnike 116. brigade HV-a.

Obilježavanje obljetnice nastavilo se na početku šetališta uz Neretvu koje od danas nosi novo ime: Šetalište 116. brigade HV.

Nakon što se Magdalena Medar Ujdur osvrnula na ratni put te brigade, koja je u Domovinskome ratu s ostalim hrvatskim postrojbama obranila dolinu Neretve i šire područje, ploču s natpisom šetališta otkrila je Živka Rebac, udovica pok. Ante Repca koji je sa pokojnima Stipom Buljubašićem i Antom Kuranom  bio prvi poginuli hrvatski branitelj iz Metkovića.

Kroz brigadu je prošlo 6 409 branitelja, od čega ih je 65 poginulo, a više stotina je ranjeno, ozlijeđeno ili oboljelo.

 

Obilježena i 70. obljetnica strijeljanja nevinih civila

Nedavno se navršilo sedamdeset godina od tužnih događaja na metkovskome Groblju sv. Ivana i još nekim mjestima u Metkoviću, ali i okolnim neretvanskim mjestima. Naime, nakon što su partizani preuzeli vlast u Metkoviću (26. listopada 1944.) po kratkome su postupku osuđeni bez dokaza krivnje i ubijeni mnogi civili za koje su partizani smatrali da su im smetnja u uspostavi novoga poretka. Nesretnici su proglašeni narodnim neprijateljima i oduzeta im je imovina, a masovna su se pogubljenja dogodila između 17. i 20. studenoga 1944. Ukupno je stradalo 30 građana iz Metkovića i okolnih mjesta.

Tim je povodom pred spomen-pločom stradalima, rad ak. kipara Nikole Vučkovića, jutros položen vijenac, a misa zadužnica je prošle nedjelje služena u crkvi sv. Ilije.

Na inicijativu metkovskoga ogranka Udruge Hrvatski domobran, što je prekjučer odobrilo Gradsko vijeće, bit će na Predolcu pred Gradskom mrtvačnicom podignuto spomen-obilježje svim žrtvama komunističkoga terora iz Metkovića i okolnih mjesta, a kojih ima preko tri stotine. Sve troškove snosi Udruga Hrvatski domobran.