vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Knjige na dar najboljim hrvaticama

Metković, 25.5.2016. - Domagoj Vidović s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje jučer je posjetio Gimnaziju Metković i uručio knjige četirima učenicama koje su početkom svibnja sudjelovale na državnom Natjecanju iz poznavanja hrvatskoga jezika.

Knjige Hrvatski pravopis i Hrvatski na maturi sa zadatcima za vježbu dar su Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, novi broj Hrvatskoga neretvanskog zbornika dar je Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu, a Don Mihovil Pavlinović (zbornik sa znanstvenoga skupa u metkovskoj Gimnaziji) Neretvanske riznice umjetnina i inih vrijednosti, tj. Hrvatske kulturne zaklade. Dobile su ih Ema Kompar (mentorica prof. Lidija Puljan), Ivana Salacan i Klara Žuvelek (mentorica prof. Martina Pačić) i Ivana Zeljić (mentorica prof. Suzana Nižić).

Na maloj svečanosti okupljenima se obratio ravnatelj Gimnazije prof. Jozo Jurković koji je istaknuo da su učenici te škole sudjelovali na svih 21 dosadašnjih državnih Natjecanja, a već je na prvome u Osijeku 1996. državna prvakinja bila Anda Bukvić, danas doktorica znanosti i poznata simultana, konsekutivna i ad hoc prevoditeljica.

Dr. sc. Domagoj Vidović rekao je da je darivanje knjiga učenicama znak priznanja i njima i Školi jer se pokazalo da se u Metkoviću i dolini Neretve hrvatski jezik sustavno njeguje te da to struka prepoznaje. To pokazuje i podatak da su ove godine na državno Natjecanje iz metkovske Gimnazije bile upućene četiri učenice, tj. 3,8 % od 106 pozvanih srednjoškolaca, što Metković i okolna mjesta koja gravitiraju Gimnaziji svrstava uz bok gradu od gotovo 150 000 stanovnika. Vidović će danas knjige uručiti i uspješnim učenicima škola u Opuzenu i Neumu.