vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Gradonačelnica primila njemačke gimnazijalce

Metković, 23.5.2016. - U sklopu dugogodišnje suradnje s partnerskom školom Theodor Heuss Gymnasium iz njemačkoga grada Recklinghausena, učenici Gimnazije Metković s profesoricama Anom Dragović, Anom Bebić i Svjetlanom Bebić ugostili su svoje njemačke prijatelje i kolege kod kojih su bili u posjetu prije nepunih dva tjedna. Riječ je o suradnji dviju škola na Projektu Es war einmal eine Kindheit (Bilo jednom jedno djetinjstvo).

Njemačke učenike i njihove profesore danas je u galeriji GKS-a primila metkovska gradonačelnica Katarina Ujdur, koja im je zaželjela dobrodošlicu u naš grad i svojim neformalnim obraćanjem izazvala njihove simpatije.

Profesorica njemačkoga jezika u Gimnaziji Metković Svjetlana Bebić rekla nam je da razmjena znanja i iskustava učenika i mentora dviju škola postoji od rujna 2015. godine, a svakim novim susretom sklapaju se čvršća prijateljstva i usađuju veća znanja na obostranu korist. Kako učenici pri posjetu drugoj zemlji budu smješteni kod obitelji svojih domaćina tako obogaćuju svoje znanje i stječu novo kulturološko iskustvo jer imaju priliku iz „prve ruke“ vidjeti kako žive njihovi domaćini.

Projekt se ubuduće planira provoditi tako da osim razmjene učenika zaživi i razmjena profesora pa bi tako naši profesori neko vrijeme predavali u Recklinghausenu, dok bi njihovi bili kod nas, u metkovskoj Gimnaziji, rekla nam je profesorica Bebić.

Prijatelji iz Njemačke u našemu su gradu od subote i tu će provesti cijeli tjedan, tijekom kojega će im domaćini pokazati prirodne i kulturne znamenitosti neretvanske doline. Osim izleta lađom posjetit će naša dva muzeja te Jamu u Predolcu. Budući da goste zanima i kulturna raznolikost, posjetit će i Mostar. Nakon svakoga takvog izleta učenici će već sljedećega jutra imati zajedničke radionice na temu onoga što su doživjeli.

Gosti iz Recklinghausena svoj posjet Hrvatskoj ovog puta završiti će sljedeće subote, kada kreću put Splita, a otamo natrag svome domu u Njemačkoj. Kako nam je na kraju rekla profesorica Svjetlana Bebić, naši učenici sudjelovanjem u takvim projektima dobivaju nova znanja, stječu nova iskustva i prijateljstva te veću konkurentnost za nastavak školovanja, a na koncu i zaposlenja. Ne manje važno je to što nakratko dobivaju priliku živjeti u drugoj sredini i neposredno doživjeti kulturu druge zemlje.