vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Svečano otvorena Smotra 'Na Neretvu misečina pala'

Metković, 21.5.2016. - Kiša je spriječila svečano otvaranje 32. Smotre folklora Na Neretvu misečina pala, koje je trebalo biti na Trgu kralja Tomislava, pa je ono u kazališnoj dvorani GKS-a održano pred početak prve plesne večeri, a poslije predstavljanja radova nastalih na radionici glagoljice te dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskoga primorja.

Prof. Vidoslav Bagur je u Galeriji GKS-a okupljene upoznao s radionicom glagoljice na kojoj je sudjelovalo četrdesetak učenika metkovskih osnovnih škola. Radionicu je vodio etnolog i muzeolog Damir Kremenić, koji je rekao da je jako zadovoljan velikim zanimanjem mladih za glagoljicu te zahvalio na pomoći njihovim nastavnicama Ivani Šiljeg, Tatjani Hazirović Juračić Dubravki Šešelj i Ivani Vatović.

U drugome dijelu programa članovi istarskoga KUD-a Baraban upoznali su publiku sa svojim tradicionalnim instrumentima, tj. pokazali svoje umijeće sviranja na njima. Riječ je o nematerijalnom dobru upisanome na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.