vijesti www.metkovic.hr

 Ekologija

Uklonimo azbestne krovove u Metkoviću

Metković, 20.5.2016. - U organizaciji Čistoće Metković u srijedu je u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Udruga Moj otok iz Punta s otoka Krka održala predavanje o projektu zamjene azbestnih krovova Uklonimo azbestne krovove u Metkoviću.

Prije nego je predsjednik Udruge Nenad Maljković počeo s izlaganjem, okupljenima se obratio direktor Čistoće Tomislav Jakić, rekavši da je njegova tvrtka zainteresirana da se u Metkoviću uklone azbestni krovovi i da se taj materijal ekološki zbrine. Maljković je govorio o štetnosti azbesta za zdravlje ljudi, pravilnom zbrinjavanju toga ekološki opasnog materijala, a kroz uz primjere dobre prakse osvrnuo se na mogućnost zamijene azbestnih krovova. Posebno je naglasio kako se uklanjanjem azbesta iz okoline pridonosi očuvanju zdravlja, stvara ljepši ugođaj, a mjesta bez azbesta pretvaraju se u poželjnija turistička odredišta. Na kraju prezentacije g. Maljković, profesor fizike i politehnike te magistar sigurnosti, u kraćoj nam je izjavi rekao:

– Prije deset godina moja supruga Svjetlana i ja odlučili smo se iz Rijeke preseliti u Punat. Kuća koju smo kupili imala je azbestni krov, a u želji da ga zamijenimo razvila se najjača priča u Hrvatskoj što se tiče uklanjanja azbesta iz životne okoline. Mi smo danas nekolicinu zainteresiranih građana upoznali, odnosno upozorili na azbest u našoj okolini i kao se riješiti, kako ga na adekvatan način zbrinuti i kako, dok je to još uvijek moguće, doći do neke koristi od toga što zbrinjavaju azbest. Udruga Moj otok ekološka je udruga koja ima niz projekata. Osim uklanjanja azbesta bavimo se uvođenjem električnih bicikala na otoke i u turistička mjesta, energetskom učinkovitošću, a radimo i na projektu Prodajmo hrvatsko, kojemu je svrha prodati ono što se u hrvatskoj proizvede kako bi domaći proizvođači i njihovi kvalitetni proizvodi dobili zasluženo mjesto na domaćem tržištu. Više informacija o zamjeni azbestnih krovova, ali i drugim našim projektima zainteresirani mogu dobiti na mrežnoj stranici Udruge ili nas jednostavno mogu kontaktirati telefonski na broj 051 855 855. Na kraju, zahvaljujemo komunalnom poduzeću Čistoća Metković d.o.o. čije se rukovodstvo jako zainteresiralo za našu djelatnost i naš rad te su nas pozvali i sponzorirali ovu prezentaciju, prvu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.