vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Bagur i Obradović pozivaju na dane i noći folklora u Metkoviću

Metković, 17.5.2016. - Povodom 32. Smotre folklora Na Neretvu misečina pala u prostorijama KUD-a Metković konferenciju za tisak održali su umjetnički voditelj prof. Vidoslav Bagur i tajnik KUD-a Zdravko Obradović, poznati motivatori i organizatori te folklorne manifestacije u našemu gradu.

Kako su rekli, program Smotre trajat će od 19. do 22. svibnja, a uključuje prigodne radionice, večeri folklornih skupina Dalmacije i gostiju, Međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda Eko Rural te neizostavan koncert Marijanskih i hodočasničkih pučkih pjesama, koji će se u crkvi sv. Ilije održati u nedjelju, posljednjega dana manifestacije.

Zdravko Obradović zadovoljno je rekao da u naš grad dolaze 34 folklorne skupine, od čega ih je 15 iz naše županije, dok druge pristižu iz ostalih dalmatinskih županija, a tradicionalno ćemo ugostiti i one koje dolaze iz ravničarskoga sjevera Hrvatske.

Prof. Bagur je pohvalio je sav trud i napor uložen u dosad održane smotre u Metkoviću te se rado prisjetio naraštaja koji su godinama djelovali pri KUD-u i nastupali na toj folklornoj manifestaciji u Metkoviću – po kojoj je kulturna i folklorna baština našeg zavičaja poznata i prepoznata u susjedstvu, ali i u svijetu – istaknuo je Bagur. Za skoru Smotru folklora najavljeno je više lokacija na kojima će biti održane radionice, folklorne večeri, koncerti i druženja. Posebno su organizatori istaknuli radionice na temu glagoljice, jednoga od hrvatskih pisama, na kojima će se dosta toga naučiti o samome pismu, ali će polaznici radionice dosta toga samostalno izraditi i napravljeno ostaviti u nasljeđe naraštajima koje slijede.

U svakomu slučaju, najavljen je bogat i raznolik program koji će razveseliti sve ljubitelje folklora, pjesme, plesa, zabave i tradicijskoga naslijeđa, o čemu se uvijek može doznati nešto novo.
J. Vučković