vijesti www.metkovic.hr

 Elektroopskrba

Sova ušara ostavila nas na Božić u mraku

Metković, 5.5.2016. - Ovu, sasvim slučajniju, nisku vijesti u kojoj se spominje HEP, završavamo još jednom. Vjerojatno se još sjećamo nestanka struje koji se dogodio baš na božićnu večer 25. prosinca prošle godine. Nedavno se potvrdilo da je za kvar „kriva“ velika noćna ptica sova ušara čiji je raspon krila i do 190 cm.

Ovu nam je vijest otkrio Bariša Ilić, predsjednik Ornitološke udruge Brkata sjenica i suradnik Zavoda za ornitologiju HAZU. Evo što nam je on rekao.

– U večernjim satima na Božić prošle godine dogodio se kvar na 35 KV dalekovodu na brdu Bobalj iznad Kule Norinske. Dan poslije ispod stupa br. 14 pronašao sam tri stradale velike ušare, koje su bile u različitim fazama raspadnutosti. Na naknadno istraživanje slučaja potaknuli su me lokalni stanovnici koji su mi ispričali da je nešto na tome području premostilo vodiče dalekovoda (zapravo se radi o iskrištima) i zapalilo se. Kako u blizini obitavaju dva para ušara provjerio sam je li koja od tih ušara stradala.

Nakon izvida na terenu zaključio sam da ima jedan par i jedna ptica bez para, što kazuje da je jedna ušara stradala, a pronalaskom triju stradalih ušara potvrđena je opasnost koju stup dalekovoda za njih predstavlja. Te tri ptice ne moraju biti jedine koje su stradale, budući da je predator poput lisice ili čaglja mogao pronaći i odnijeti stradali plijen.

U dogovoru s g. Nedjeljkom Milićem, direktorom HEP-ova pogona u Metkoviću, obavijestio sam g. Dinka Hrkeca iz središnjice HEP-a koji je zadužen za stradavanje ptica grabljivica na dalekovodima. Od njega sam dobio jamstvo da će se predmetni stup sanirati pa će on tako prestati biti prijetnja ušarama na tome području. Nedavno sam dobio obavijest da se započelo s rješavanjem problema.

Temeljem prethodne uspješne komunikacije s g. Hrkecom, kada smo uspješno surađivali, ni ovoga puta nije bilo problema. Podsjećam na prethodno prijavljivanje stradavanja ušara na 10 KV dalekovodu Komin-Ušće, što je rezultiralo time da da je na njemu postavljena zaštita za ptice, na radost ljubitelja ptica grabljivica i ornitologa.