vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Moćna metkovska gomilica

Metković, 5.5.2016. - Nedavno su se iz Zadra, s državnoga Natjecanja iz hrvatskoga jezika vratile četiri učenice Gimnazije Metković sa svojim profesoricama, ponovno s lijepim uspjehom.

Najviše se plasirala Ema Kompar (mentorica prof. Lidija Puljan) koja je u kategoriji drugih razreda srednjih škola među 27 pozvanih osvojila četvrto mjesto pa se tako u odnosu na prošlu godinu popela za jedno mjesto. U kategoriji prvih razreda, među 25 pozvanih, Ivana Salacan osvojila je peto, a Klara Žuvelek trinaesto mjesto. Objema je mentorica prof. Martina Pačić. Među 29 pozvanih učenika trećih razreda Ivana Zeljić (mentorica Suzana Nižić) osvojila je dvanaesto mjesto.

Zapravo, sve su one pobjednice samim time što su se plasirale na državno natjecanje kada se uzme u obzir da Hrvatska ove godine ima 175 544 srednjoškolaca. S obzirom da je jezik i matematika, recimo i to da naše četiri učenice u masi od 106 pozvanih srednjoškolaca čine čak 3,8 %. Računamo li da Gimnaziji Metković gravitira oko 20 000 stanovnika, ispada da su njezini učenici na Državnome bili zastupljeni osam puta više od hrvatskoga prosjeka.

Osim naših četiriju učenica, iz Dubrovačko-neretvanske županije na Državno su pozvane još samo dvije iz Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti kojima je mentorica prof. Mirjana Žeravica.

Uz ova lijepu vijest spomenimo i jednu nelijepu. Ove je godine državnu maturu prijavilo 37 126 maturanata, dvije tisuće manje nego lani. Ne zato što to nisu htjeli nego zato što ih nema više.