vijesti www.metkovic.hr

 Izdavaštvo

Kapitalno djelo našega Joze Marevića

Metković, 4.5.2016. - Evo nama još malo neretvanskoga ponosa. Dobro je da je tako jer nekako u nama još tinja onaj stari kompleks manje vrijednosti kojega se moramo riješiti. Neka se oni stariji samo sjete koliko bi se puta godišnje prije 40-50 godina Metković i dolina Neretve uopće spomenuli, recimo, na televiziji.

Prije nekoliko je tjedana objavljen veliki Osmojezični medicinski enciklopedijski rječnik, čiji je autor Jozo Marević, Neretvanin s velikogoričkom adresom. Uz hrvatski su stupac u rječniku još i latinski, engleski, njemački, francuski, talijanski, španjolski i međunarodni jezik esperanto.

G. Marević rodio se 1940. u Bagalovićima. Poslije završene osmogodišnje škole u Opuzenu i klasične gimnazije u Isusovačkom kolegiju u Dubrovniku (Collegium Ragusinum), diplomirao je Njemački jezik i književnost i Latinski jezik i književnost.

Nakon dvogodišnjega rada u osnovnoj školi i šestogodišnjega u srednjoj školi 1971. zaposlio se je u nakladniku Školska knjiga. Magistrirao je 1979. a doktorirao 1988. godine na temu pedagoškoga marketinga. Od 1990. do 1994. godine organizira i vodi nastup hrvatskih nakladnika na najvećoj svjetskoj smotri knjiga u Frankfurtu.

Organizirao je i vodio sa skupinom povijesnih istinoljubaca iz Hrvatske i svijeta tri međunarodna znanstvena simpozija o Bleiburgu i križnim putovima te kao urednik pripremio tri knjige – zbornike radova s tih triju simpozija.

Član je mnogih domaćih i svjetskih udruga i asocijacija, između ostalih, Svjetske asocijacije kibernetičara, Njemačko-hrvatskoga društva u Hamburgu i Hrvatsko-njemačkoga društva u Zagrebu, Društva hrvatskih klasičnih filologa, Akademije odgojnih znanosti u Zagrebu. Uza to je dopisni član Akademije nauka iz San Marina.

Godine 1988. nagrađen je 1988. Nagradom Mate Ujević te Državnom nagradom za znanost (iz područja humanističkih znanosti) za leksikografsko djelo Hrvatsko-latinski enciklopedijski rječnik kao najbolje i najuspjelije u kalendarskoj 1977. godini.

Istim obrazloženjem nagrađen je 2001. za Latinsko-hrvatski enciklopedijski rječnik, a nagradu je dodijelila Dubrovačko-neretvanska županija.