vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Novi režim nadzora ulici Marka Marulića

Metković, 30.3.2016. - Predstavljanje novoga režima nadzora državne granice u Ulici Marka Marulića okupilo je jučer u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković brojne građane koji žive u toj ulici s obiju strana granice, ali i one iz susjedstva.

Okupljenima se uime Grada Metkovića uvodno obratio zamjenik gradonačelnice Nikola Grmoja podsjetivši na probleme koji su oko graničnih prijelaza nastali nakon što je Hrvatska ušla u EU. Takav je problem postojao na graničnom prijelazu prema Gabeli Polju, ali je on na inicijativu bivšega gradonačelnika Petrova privremeno riješen proglašenjem toga prijelaza međunarodnim.

Željko Lončar iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske održao je prezentaciju rješenja nadzora državne granice u ulici Marka Marulića u Metkoviću, tijekom koje je građanima nastojao pojasniti sustav zaštite i nadzora u tom pograničnom području. Sustav je izgradila tvrtka Tehnomobil Securitas i on će pokrivati 1700 metara ulice. To uključuje videonadzor, zaštitne rampe, kontrole pristupa i interfone. Lončar je naglasio da se prilikom obavljanja zaštite i nadzora granice neće narušavati privatnost građana jer će kamere pokrivati samo ulicu, a ne i njihova dvorišta. Središnji nadzor kompletnog sustava bit će smješten u Policijskoj postaji Metković s mogućnošću izravnog pristupa sustavu iz Kontrolnoga centra u Zagrebu. Lončar je naglasio da je predloženo rješenje za građane puno bolje od onoga koje je predlagano, a to je postavljanje visoke ograde duž cijele ulice.

Rečeno je da će stanovnici ulica u pograničnom području dobiti identifikacijske kartice s kojima će putem čitača na graničnim punktovima moći proći sustav granične kontrole. Prema izvedenom rješenju na području Ulice Marka Marulića planira se postaviti pet rampa; jedna na početku ulice pokraj GP, jedna u sredini na odvojku prema naselju Gabeli Polju te tri na samome kraju ulice na Glibuši.

Voditelj Službe nacionalnoga koordinacijskog centra i analize rizika Vjekoslav Majić govorio je o opravdanosti nadzora i zaštite pograničnog područja, istaknuvši da je sve što se čini u tom pogledu na dobrobit građana, a ne suprotno.

Građani su se ubrzo počeli javljati za riječ. Osim raznih pitanja predstavljačima započeli su žučnu raspravu s njima, ali i međusobno. Kao glavni problem isticali su rampu koja je zamišljena na početku Marulićeve ulice te su podsjetili na postojeće gužve i kolone koje nastaju zbog uskoga grla na prilazu toj ulici. Građani su zabrinuti da zbog takvoga režima prelaska granice neće imati potrebnu slobodu za pristup vlastitim domovima, ponajprije zbog pojačanoga pograničnoga prometa u sezoni. Tvrde da će se postavljanjem rampe gužve na tome uskom dijelu još više povećati. Nadalje, građani su tražili da Ulica M. Maruliće ne bude slijepa ulica, nego da im se ulazak u nju omogući i iz smjera Glibuše. To im je važno kada su na GP velike gužve, zbog čega se u Hercegovačkoj stvaraju kolone automobila pa oni ne mogu do svojih kuća.

Okupljenima su se još obraćali Drago Tolić iz Carinske uprave, načelnik Postaje granične policije Metković Zoran Pulić te načelnik PP Metković Dragan Sršen. Svi su oni građanima nastojali objasniti prednosti zamišljenoga sustava nadzora i zaštite granice.

Zaključno, gradonačelnica Ujdur i zamjenik Grmoja rekli su da će Grad pomoći oko rješavanja problema koje su građani naveli. Iz Grada će uputiti dopis s apelom nadležnim institucijama da se riješi problem s rampom na početku Marulićeve te da se svim ostalim građanima koji tamo zalaze poslom ili prijateljima i rodbini što više olakša i ubrza prolazak kroz graničnu kontrolu.