vijesti www.metkovic.hr

 Tradicija

Dalmatinske žudije okupile se u Imotskome

Metković, 28.3.2016. - Žudije su se danas, na Uskrsni ponedjeljak šesnaesti put okupile u Imotskome na Vodičkome festivalu žudija na kojemu su nastupile 32 skupine čuvara Kristova groba, ali i čuvara pučke tradicije. Iz župa Neretvanskoga dekanata tamo su bile žudije iz Metkovića - Župa sv. Nikole, Vida, Komina, Rogotina, Vidonja - Mlinište, Opuzena i Slivna-Vlake.

Premda se radi o običaju koji je vezan ponajprije uz dalmatinske župe jer se od 1857. proširio iz Metkovića, na Festivalu sudjeluju i žudije iz Vareša u BiH, a ove godine i tradicijske skupine iz Marije Bistrice i Lobora.

Žudije su se građanima Imotskoga predstavile i mimohodom gradskim ulicama, a začetnik zamisli okupljanja dalmatinskih žudija Šime Strikoman na stadionu je napravio milenijsku fotografiju na kojoj su žudije obrazovale Kristov lik. Ovogodišnji je organizator bila Župa sv. Franje iz Imotskoga, dogodine nam Festival dolazi u neretvansku Župu sv. Ante u Kominu, a prekogodine prvi put ide na sjever u Mariju Bistricu.
Foto: B. Markota