vijesti www.metkovic.hr

 Putopis

Camino s Marom

Metković, 25.3.2016. - Mara Doljak je u Gradskoj knjižnici Metković održala putopisno predavanje Camino s Marom na kojemu je govorila o svome putovanju u španjolski Santiago de Compostela.

Ona je u svojoj 59. godini odlučila, kako je rekla, ići na šetnju – na hodočašće tisućljetne tradicije ka mjestu Santiago de Compostela u Španjolskoj, poznatom još kao Put sv. Jakovakojim tisuće hodočasnika prevale 780 kilometara, a samo ih je u protekloj godini to učinilo 250 tisuća.

O tome pothvatu, koji iziskuje dobru psihofizičku spremnost, javnost je saznala 2010. godine nakon filma The way (Put) s Martinom Sheenom u glavnoj ulozi. Film govori o ocu i sinu koji su svaki na svoj način prošli taj hodočasnički put te o utjecaju puta na njihove živote i poimanje osobnih odnosa, ali i društva u cjelini. Potaknuta tim filmom Doljak je započela proučavati to hodočašće i na kraju se uputiti na njega.

S posjetiteljima u Knjižnici podijelila je iskustva svoga hodočašća koje je ukupno trajalo 31 dan. U tome vremenu upoznala je nove krajolike i ljude, pretrpjela je tjelesne bolove, čula iskustvene priče sugovornika koje je sretala na putu i s njima ubrzano sklapala prijateljstva te isto tako doživljavala prerane rastanke od novih prijatelja. Na putovanju se srela s ljudima koji su prolazili isto što i ona, a najteže im je bilo pretrpjeti tjelesne bolove zbog naporna hoda te iscrpljenost. Neki su od hodočasnika za ublaživanje bolova koristili ljekovita sredstva poput eteričnih ulja i ostalih prirodnih pripravaka koji su im pomogli da lakše nastave zamišljeni put do cilja.

Time potaknuta, Doljak je odlučila takav način samopomoći približiti onima koji svakodnevno imaju potrebu za ublažavanjem bolnih tegoba pa njezina tvrtka Aromara nudi upravo takve pripravke.