vijesti www.metkovic.hr

 Glazba

S Anom Rucner između Metkovića i Eurosonga

Metković, 20.3.2016. - Nedavno smo svjedočili hvaljenom nastupu glazbenice koju mnogo toga veže uz naš grad, naravno, riječ je o Ani Rucner koja je tada nastupila na humanitarnoj Donatorskoj večeri kojom se želio prikupiti novac za metkovske studente slabijeg imovinskog stanja.

Jako mi je drago što mogu biti u Metkoviću gdje me sve podsjeća na voljenog djeda Dragutina i što mogu sudjelovati na ovom humanitarnom događanju na kojem sviranjem i pjesmom mogu doprinijeti nekome kome je to zbilja potrebno, a zbog ljubavi prema djedu i Metkoviću znam da bi djeda to neizmjerno veselilo. – rekla nam je tada Ana.

Budući da Ana često spominje svoga djeda Dragutina Rucnera, hrvatskoga ornitologa i osnivača naše Ornitološke zbirke Metković, kojemu je početkom ožujka bila dvadeseta obljetnica smrti, zamolili smo je da nam kaže kakav je utjecaj djed Dragutin ostavio na nju.

– Bila sam jako vezana uz djeda Dragutina, kad god su moji roditelji putovali, a to je bilo često kao što danas putujem i ja, tada me čuvao moj dragi djed. Kuhao je za sve nas, jako je volio sve nas unuke i imao uvijek toplu riječ za svakog od nas. Kad je umro prije 20 godina ja sam imala 13 godina, jako sam teško podnijela njegov odlazak, što zbog godina, što zbog povezanosti. Isto kao tada i dan danas djed je na neki način uz mene. Uvijek prije, za vrijeme i nakon svakog važnog događaja, s njim popričam na neki svoj način. Bila sam uvijek jako ponosna na njegov rad, a danas sam još ponosnija jer je njegova ideja Ornitološke zbirke u Metkoviću doživjela novi, moderni oblik, kojeg sam imala priliku vidjeti za ovog posjeta Metkoviću – povjerila nam se slavna violončelistica.

Ana je tom prigodom s nama skromno podijelila nekoliko informacija o svojim trenutnim aktivnostima i planovima u umjetničkoj karijeri, povodom kojih smo je ponovno kontaktirali ovoga tjedna, pa vam donosimo više detalja o tome.

U razgovoru Ana govori kako je trenutno u Sarajevu gdje se priprema za Eurosong na kojemu nastupa s timom Bosne i Hercegovine i u kojem se osim nje nalaze, kako kaže, odlični pjevači Dalal Midhat Talakić, Fuad Backović - Deen te sjajni sarajevski reper Jasmin Fazlić - Jala.

– Pjevamo prekrasnu ljubavnu pjesmu Ljubav je… koja za sada vodi prema nekim lokalnim pa i međunarodnim anketama te se nadamo što boljem uspjehu, kao i ulasku u finale Eurosonga. Naime, Bosna i Hercegovina se mora prvo predstaviti u polufinalnoj večeri i izboriti se za ulazak u finale za najbolju pjesmu Europe. Ovaj angažman sam prihvatila kao izazov, jer uglavnom nastupam samostalno, a posebnost ove pjesme je što je autor pjesme Almir Ajanović pokušao spojiti nespojivo i to mu je uspješno pošlo za rukom – govori nam umjetnica.

Osim Eurovizije upravo sa svojim timom osmišljava još jedno humanitarno događanje o kojemu kaže – U humanitarnim svrhama rado sudjelujem i kad god sam u prilici, rado pomažem, naročito kada su u pitanju djeca.

Pred njom je lipanjski festival Ana u Gradu kojemu je autor ona osobno, a održat će se u Dubrovniku, na Srđu. – Ovo će biti već peta godina da sviram na Srđu u zoru, uz prvi izlazak sunca i na taj način obilježavamo Svjetski dan glazbe i prvi dan ljeta. To je uvijek poseban doživljaj i jako me veseli neizostavan brojan odziv turista i samih Dubrovčana – sa zadovoljstvom je rekla.

Očekuju je nastupi u inozemstvu na koje se rado odaziva jer tako može predstavljati Hrvatsku i pričati o prirodnim ljepotama naše zemlje. U planu ima još neke projekte, no trenutno još nisu do kraja određeni, pa će o njima nekom drugom prilikom.

Violončelistici moćna glasa Ani Rucner i njezinome timu – predstavnicima Bosne i Hercegovine na Eurosongu želimo što uspješniji nastup, a dotad i vi možete poslušati njihovu pjesmu „Ljubav je…“, koja je na YouTubeu u kratkom vremenu ostvarila više od milijun i 200 tisuća pregleda.

J. Vučković