vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Plan za lutaka dan u OŠ don M. Pavlinovića

Metković, 18.3.2016. - Upravo uoči proljetnog odmora učenika u OŠ don Mihovila Pavlinovića završen je Projekt Imamo plan za lutaka dan. Taj zanimljiv projekt osmislila je i koordinirala knjižničarka Katica Salacan.

Iako je prvotno krenuo od ideje o izradi lutaka, proširio se i na objavljivanje fotografija lutaka na portalu Školske knjige te na održavanje zanimljivih i edukativnih radionica s učenicima nižih razreda u suradnji s metkovskim i opuzenskim amaterskim kazalištima.

Od kakvih se aktivnosti sastojao projekt? Sve je počelo od izrade lutaka tehnikom kaširanja. Svi učenici 3. c razreda učiteljice Natali Bubalo izradili su svoju lutku i odnijeli je kući. U ovoj aktivnosti im se osim knjižničarke i učiteljice pridružila i vrtićka skupina odgojiteljice Tonćike Gujinović iz DV Radost. U prostorima knjižnice izrada lutaka se i dalje nastavila, a one su poslužile za rad u nastavi i za igru. Dio njih je izložen u predvorju škole povodom Međunarodnog dana lutka koji se obilježava 21. ožujka, a s tim nadnevkom povezan je i Međunarodni dan kazališta koji se obilježava 27. ožujka. Dio lutaka je izrađen kako bi izmamile osmijeh na lica onih kojima će biti poklonjene. Neke lutke su poslužile za održavanje radionica (rješavanja problema) na satima razrednih odjela, neke su oživjele u službi motivacije učenika na početku nastavnog sata u nižim razredima, dok su neke glumile u lutkarskom igrokazu koji je uprizoren u 3.c razredu.

Drugi dio projekta koji je uključio obilježavanje Međunarodnog dana kazališta, odvijao se u suradnji s vanjskim suradnicima. Metkovsko amatersko kazalište lutaka sa svojim glumcima amaterima Vatroslavom Markotićem, Ksenijom Pehar, Joškom Talajićem, Antonelom Markotić, Anđelkom Medak i Tomislavom Tomićem priredilo je u Gradskom kulturnom središtu predavanje o lutkama s demonstracijom kazališnih lutaka. Sudjelovali su 3. c i 3. d te 4. c i 4. d razred sa svojim učiteljicama. Najvještiji lutkari, 3. c razred, poklonili su metkovskim amaterima lutku nastalu tehnikom kaširanja i izmamili im osmijehe.

Projekt je nastavljen u suradnji s Amaterskim kazalištem Opuzen i njihovom glumicom Suzanom Mušan koja je u školskoj knjižnici OŠ don Mihovila Pavlinovića 17. ožujka održala predavanje o kazalištu, glumi i glumcima. Ujedno je učenike animirala da se okušaju u glumi: glumili su u ulomku iz njihove najnovije predstave Lastavica. U radionici su uživali učenici 3. a i 3. b razreda sa svojim učiteljicama. I gošći predavačici poklonjena je lutka koja joj je razvedrila lice osmijehom.

Fotografije lutaka mogu se vidjeti na Facebook stranici Školske knjige. Dobile su već mnogo pozitivnih komentara do sada oko 750! I dalje ih možete podržavati ( lajkati)!

Jedna lutka poklonjena je ravnateljici Žani Dodig pa će je razveseljavati i krasiti njezin ured. Zato, djeco i odrasli, izrađujte lutke, izvodite igrokaze s njima, poklanjajte ih jer nadahnjuju i vraćaju osmijeh na lice!!

prof. Marinka Jurković

OŠ don M. Pavlinovića