vijesti www.metkovic.hr

 Koncert

Faroski kantaduri pobrali veliki pljesak

Metković, 14.3.2016. - Nakon večernje mise sinoć su u crkvi sv. Ilije svoj koncert Za križem održali poznati Faroski kantaduri iz Staroga Grada na Hvaru. Riječ je o tradicionalnim napjevima Staroga Grada i Vrbanja koji se pjevaju u liturgijskim obredima i pučkim pobožnostima tijekom korizme i Velikoga tjedna.

U njih je najfinije utkana bit kršćanske vjere - Pashalni misterij tj. muka, smrt i uskrsnuće Isusa Krista. Stoga nimalo ne čudi podatak da su Kantaduri nastupili više od 30 puta izvan Republike Hrvatske te izveli više od 170 cjelovečernjih koncerata.

Nakon što ih je najavio Milan Kapović, ravnatelj Ustanove za kulturu i sport, čiji je GKS uz Župu sv. Ilije suorganizator koncerta, kantaduri su pjevajući Slava čast i hvala ti krenuli od crkvenoga ulaza prema oltaru, noseći sobom maslinove ili palmine grančice. Pjesme su se uz prigodne radnje smjenjivale jedna za drugom pa su vjernici, koji su potpuno ispunili crkvu, njima vođeni prolazili muku Isusovu koja je vodila ka uskrsnuću. Nizale su se Smiluj se meni Bože, Muka Gospodina našega Isusa Krista, Prosti moj Bože, Gospodine smiluj se, Plač Jeremije proroka, Zazivi, Usta moja, Križu virni, Evo drvo križa, Gospin plač, O propeti – puče moj, Aleluja, Aleluja, Aleluja, a nakon Tebe Boga hvalimo crkvom se prolomio dugotrajan pljesak. Tražio se dodatak, na što su Hvarani otpjevali O propeti - Budući pokopan Gospodin, u čemu im se pridružio i župnik fra Petar te mnogi iz publike. Svakako večer za pamćenje uoči Velikoga tjedna.