vijesti www.metkovic.hr

 Turizam

Koncepcija razvoja turizma u dolini Neretve

Metković, 11.3.2016. - Danas je u galeriji GKS-a održana radionica u okviru procesa izrade Glavnoga plana razvoja turizma Klastera Neretva na kojoj je predstavljena koncepcija razvoja turizma u dolini Neretve.

Premda je naš kraj ambijentom i položajem poseban, ipak nije iskorišten u svojim punim kapacitetima, što se dobrom strategijom može temeljito mijenjati. Kada je u pitanju strategija razvoja do 2020. godine, plan je udvostručiti priljev gostiju i noćenja u dolini Neretve, no ne isključivo u primorskim mjestima, već ravnomjernije raspoređeno u cijeloj dolini.

Tako je u Pločama zamišljena nautička servisna luka koja bi bila jedna od najprimjerenijih za tu vrstu posla jer je prometno dostupna i imala bi kvalificiranu radnu snagu za takve obrte. Izgradnjom autoceste do se Ploča iz Zagreba stigne za nekoliko sati, što taj grad približava mnogima te mu istovremeno povećava razvojne potencijale. Osim toga, dubrovačka luka za brodove nije dovoljno velika i vrlo je skupa pa to zamišljenu nautičku luku u Pločama dovodi u odličan položaj.

Budući da dolina Neretve, posebice antička Narona, imaju bogatu povijest, turiste treba snažnije privući pričama o baštini koju posjedujemo i svemu onome što koristimo po uzoru na minula vremena. S obzirom na reljefni izgled našega kraja, turističku ponudu bi dodatno obogatile biciklističke staze koje se proteže rijekom Neretvom do ušća, gdje bi turisti mogli iz prve ruke vidjeti nasade mandarina, a vlasnici OPG-ova nuditi svoje proizvode. Klaster Neretva svakako je biser Hrvatske i zaslužuje ulaganje u ekoturizam, no ponekad su administrativne barijere prevelike, što ne znači da ih je nemoguće premostiti.

Kao i sve mediteranske zemlje Hrvatska je zemlja sunca i mora pa treba produžiti turističku sezonu, iako će ljetni mjeseci uvijek biti dominantni. Tako ni Neretva ne smije ostati samo zemlja sunca i mora. Treba raditi na širenju kapaciteta jer naš kraj ima previše bogatstva da se ne bi pokazao i drugima – zaključak je današnje radionice.