vijesti www.metkovic.hr

 Projekti

Predstavljen Projekt 'Osnivanje prve hrvatske etične banke'

Metković, 2.3.2016. - Grad Metković i Zaklada za etično financiranje sinoć su u Galeriji GKS-a organizirali predstavljanje Projekta Osnivanje prve hrvatske etične banke, s kojim su zainteresirane pobliže upoznali upravitelj ZEF-a Goran Jeras i direktor ZEF-ove poslovne mreže Krešimir Prevendar.

Uvodnu je riječ dao Branimir Vrnoga, zahvalivši okupljenima na dolasku i pozvao ih da nakon predstavljanja Projekta postavljaju pitanja kako bi se što informirali.

Jeras je na početku rekao da je prije više od godinu dana istim povodom bio u Metkoviću, no da su se od tada stvari značajnije pokrenule. – Banke u Hrvatskoj gotovo su u cijelosti u vlasništvu stranaca i nemaju nikakav interes za razvijanjem proizvodnje. Svako njihovo ulaganje u naše gospodarstvo bilo bi konkurencija proizvodnji u njihovim matičnim zemljama. Nitko nema moć kao što je imaju banke jer su one zapravo te koje određuju koji će se dio ekonomije razvijati, a koji neće. Budući da mi, obični građani, nemamo nikakav utjecaj na banke niti možemo time biti zadovoljni niti smatramo takav sustav poštenim – rekao je Jeras.

Zbog svega toga rodila se potreba za drugačijim bankama. Etične banke zamišljene su kao one koje nude nešto novo i drukčije. One su u vlasništvu njenih članova i glavni cilj takve banke je dobrobit društva, a ne ekstremno bogaćenje nekolicine. Istaknuto je da etična banka ulaže samo u održive projekte koji pozitivno djeluju na društvo i okoliš. Njezini članovi uvijek mogu znati u što banka ulaže novac, a sve su odluke dostupne i javnosti.

Zanimljiva je činjenica da banke zarađuju čak i na otvaranju i korištenju bankovnih računa svojih klijenata pa su u Etičnoj banci odlučili da njihovi korisnici neće snositi takve troškove.

Nakon tribine zainteresirani su građani postavljali pitanja i sudjelovali u diskusiji.