vijesti www.metkovic.hr

 Manifestacije

Završna priredba 'Dana o. Ante Gabrića' u OŠ don Mihovila Pavlinovića

Metković, 27.2.2016. - U predvorju Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića jučer su učenici sa svojim učiteljima priredili prigodan program kojim su zaključili manifestaciju Dani oca Ante Gabrića u toj školi.

Program je započeo pjesmom Maloga dječjeg zbora Župe svetog Nikole pod vodstvom časne sestre Marijane Cvitanović i uz pratnju tamburaške skupine. Potom su učenice Anđela Volarević i Martina Menalo čitale Gabrićeva pisma i pjesme, a pjevačka skupina Borovčanke opjevale pjesmu Oče Antekoju je napisala članica skupine Pera Vekić. Na kraju je č. s. Marijana, koja je osmislila i koordinirala program u suradnji s Marinkom Jurković i Marinkom Tošićem, zahvalila okupljenima i napomenula da nastave molitvu za proglašenje blaženoga o. Ante Gabrića svetim. Uz to je istaknula: „S djecom pokušavamo promicati duh oca Ante Gabrića. Biti siromašan, ali i biti radostan. Gorjeti i izgarati za drugoga, s ključnom poukom: Čovjek je sretan ako se daje za drugoga. Sve što učini mora biti svjestan da je učinio Isusu, a za sve to će jednoga dana biti nagrađen u kraljevstvu nebeskom.“

U sklopu obilježavanja Dana o. Ante Gabrića učenici su tijekom tjedna posjetili Pastoralni centar Otac Ante Gabrić u Župi svetoga Nikole Biskupa i tamo održali radionicu Iz Metkovića u Bengal, koju je osmislila i koordinirala učiteljica Katica Vladimir. Pogledali su i stalnu izložbu fotografija Sveti Ante neretvanski, posvećenu životu i radu našega najpoznatijega misionara, koju je svojedobno Centru darovao fotograf Zvonimir Atletić. Nakon radionice učenici su svoje dojmove izrazili crtežima na satu Likovne kulture te ih izložili u predvorju škole. Na satovima Hrvatskoga jezika i Vjeronauka učenici su se stvaralački izražavali crtežom, porukom, stihom, molitvom i pismom, a motivacija su im bili život i djelo velikog misionara Ante Gabrića, rođenoga u Metkoviću na sutrašnji dan prije 101 godinu.