vijesti www.metkovic.hr

 Poljoprivreda

Zaštitite breskve, nektarine i marelice

Metković, 19.2.2016. - Protekli tjedan obilježile su iznad prosječno visoke dnevne temperature (20 – 22 ⁰C) sa obilnim oborinama i južnim vjetrom što je utjecalo na naglo kretanje vegetacije te se na ranim sortama bresaka i nektarina vidi otvoreni pup, a marelice i šljive su započele s cvatnjom.

Nestabilne vremenske prilike s nešto nižim prosječnim temperaturama nastavljaju se i u idućim danima. To će omogućiti povoljne uvjete za infekciju uzročnikom kovrčavosti lista (Taphrina deformans) na breskvama, nektarinama i marelicama, a na voćkama na kojima je započela cvatnja velika je mogućnost zaraze uzročnikom paleži cvijeta i izboja (Monilia laxa).

Za zaštitu od uzročnika kovrčavosti lista (Taphrina deformans) u ovoj razvojnoj fazi preporučujemo pripravke: Chromodin S-65, Ziram 76 WG Delan 700 WDG. Na kasnim sortama gdje se još nije otvorio pup moguća je primjena bakrenih pripravaka prema preporuci od 12. veljače 2016.

Zaštitu od uzročnika paleži cvijeta i mladica (Monilia laxa) preporuča se napraviti kad je otvoreno 20% cvjetova prije najavljenih oborina jednim od pripravaka prema važećim registracijama:

pripravak

kultura

uzročnik

Chorus 50 WG

Chorus 75 WG

Breskva,nektarina,marelica,šljiva,

Višnja

Palež cvijeta i rodnih mladica

Palež cvijeta i rodnih mladica

Difcor

Marelica,breskva,šljiva

Palež cvijeta i trulež plodova,kovrčavost lista breskve

Indar 5 EW

Marelica,breskva,trešnja,šljiva

Sušenje rodnih grančica i palež cvijeta,trulež plodova

Nativo 75 WG

Breskva,nektarina,marelica,šljiva,trešnja

Trulež ploda,kovrčavost lista

Signum

Koštićavo voće

Palež cvijeta i mladica,trulež ploda

Switch 62,5 WG

Marelica,trešnja,šljiva,breskva,nektarina

Palež cvijeta i trulež ploda

Teldor 500 SC

Trešnja,šliva,breskva

Sušenje cvjetova i grančica,trulež plodova

Radi mjera dodatne zaštite pčela potrebno je sve kemijske mjere u voćnjaku provoditi u vrijeme kad pčele ne lete i voditi računa da je cvjetni uzrast pokošen. Mjere zaštite provoditi po mirnom vremenu dan-dva prije najavljenih oborina prema uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida NN 14/14 svako tretiranje evidentirati, a ambalažu zbrinuti na propisan način!

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.       
e-mail: ivana.tomac.talajic@savjetodavna.hr