vijesti www.metkovic.hr

 Maškare

Splitski se Neretvani okupili pod maskama

Metković, 11.2.2016. - Toni Marević poslao nam je iz Splita fotografije s Maškarane zabave Neretvana što je u utorak održana u Hrvatskome časničkom domu u Lori i koja je privukla čak stotinjak Neretvana i njihovih gostiju.

Premda Split nije daleko i dolina Neretve s njime baštini kulturno i civilizacijsko naslijeđe, splitski su Neretvani osjetili potrebu osnovati Društvo Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu te tako i formalno tome dalmatinskom središtu od stoljeća četvrtog dodati i neretvanski štih.

Jedna od najprepoznatljivijih neretvanskih tradicija su maškare pa su splitski Neretvani odlučili organizirati maškaranu zabavu poput onih koje u sjećanju nose iz svojih neretvanskih dana.

Veslo je društvo svojim doskočicama dodatno uveseljavao Dilajla, i sam svojedobno splitski Neretvanin na privremenome stažu u Belanovoj grupi Đavoli, a junačko neretvansko srce nije izdržalo a da ne otpjeva najpoznatiju neretvansku pjesmu Oj Neretvo svoga roda diko što ju je 1973. skladao Brano Bebić. Po uzoru na onoga Bračanina koji oglasu dodaje da prodaje maslinovo ulje, mi dodajemo da će Branko Bebić s prijateljima danas u 19:30 u Galeriji GKS-a Metković održati koncert povodom Valentinova.