vijesti www.metkovic.hr

 Maškare

Vidonjci se obračunali s Krnjom

Metković, 10.2.2016. - Na Velikoj rivi u Vidu jučer su Završne poklade počele u 18 sati tradicionalnim proglašenjem ministara koji su iznijeli svoje programe koje će provesti pod upravom mačkara. Nastavilo se podizanjem optužnice i iznošenjem obrane Marka Krnjevala u pravednom suđenju, nakon čega su svi nazočni mještani Vida i okolice sa zanimanjem slušali Markovu ostavštinu vidonjskom puku.

Cijeli je program, kako to i tradicija nalaže, protekao u šaljivu i vedru duhu. Uostalom stvar je prestiža da se bude spomenut u ostavštini i u programu, na što naravno nema ljutnje. Kako nije bilo druge mogućnosti Marko Krnjeval osuđen je i presuda je odmah izvršena javnim spaljivanjem pa se nakon toga nastavilo s plesom uz svirku grupe Flash Back Band – sve do ponoći kada je započela korizma.

Pokladno društvo Vesela bratstva vidonjskog pučanstva, osnovano 1998. godine, tradicionalno organizira Mačkarske svečanosti u Vidu i brine o očuvanju te tradicije. Za posjetitelje je pripremljen kuvani fažol i jela s roštilja te besplatno piće. Tijekom jutra članovi Pokladnoga društva pohodili su Vid i Prud obišavši svaku kuću. Tom prigodom, što je tradicija koja se proteže desetljećima, vidonjski i prudski mačkari po obilasku svog mjesta i polasku u susjedno mjesto sretnu se na „ničijoj zemlji“ između Vida i Pruda, gdje kratko zastanu pa nastave svoje pohode.

Zanimljivost maškara u Vidu je da se lik Krnje uvijek radi prema nekom od mještana, a da bi bio što uvjerljiviji posao izrade glave obavi osoba s kiparskim darom.

Veliku fotogaleriju pogledajte na vidonjac.com.

J. Vučković