vijesti www.metkovic.hr

 Zaštita okoliša

U Metkoviću obilježen Međunarodni dan vlažnih staništa

Metković, 3.2.2016. - Suradnjom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije i Srednje škole Metković u metkovskome GKS-u obilježen je 2. veljače, Međunarodni dan vlažnih staništa i to radionicom na temu Vlažna staništa za našu budućnost: Živjeti održivo.

Dvoipolsatna radionica bila je namijenjena ponajprije učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola, a svrha joj je bila edukacija sudionika o važnosti zaštite i očuvanja vlažnih staništa.

Međunarodni dan vlažnih staništa obilježava se 2. veljače kao podsjećanje na Ramsarsku konvenciju o zaštiti vlažnih staništa koja je toga nadnevka 1971. potpisana u iranskom gradu Ramsaru.

Konvencija obvezuje države potpisnice na čuvanje svojih vlažnih staništa koja se nalaze na Ramsarskom popisu. Hrvatska ima pet takvih Ramsarskih područja u koje spada i donji tok rijeke Neretve. Močvarna staništa su područja močvara, bara, tresetišta ili voda, bilo prirodna ili umjetna, stalna ili privremena, s vodom stajaćicom ili tekućicom, boćatom ili slanom, uključujući morsku vodu, čija dubina za oseke ne prelazi šest metara, a poseban je naglasak na zaštiti voda.

Na početku radionice sudionike i posjetitelje pozdravili su v. d. ravnatelja JU Ivan Stanović, ravnatelj SŠ Metković Mario Obradović, zamjenik gradonačelnika Nikola Grmoja i pročelnik Upravnoga odjela za zaštitu okoliša i prirode Nikola Veraja.

U sklopu radionice prezentacije su održali djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije. Maroje Burić izlagao je na temu Zaštita prirode u delti rijeke Neretve, Kristina Šetka održala je prezentaciju na temu Važnost očuvanja vlažnih staništa, a Dubravko Bender je govorio o pticama delte Neretve.

Nakon izlaganja djelatnika JU DNŽ uslijedilo je predavanje Ivane Baće, ravnateljice Prirodoslovnoga muzeja Metković, na temu Uloga prirodoslovnih muzeja u zaštiti prirode. Baće je, između ostaloga, istaknula da je Muzej kao kulturna ustanova od velike je važnosti za baštinu određenih društvenih i teritorijalnih područja, bilo nacionalnih ili lokalnih. Funkcija zaštite proizlazi iz ideje da se muzejski predmet smatra primarnim dokumentom koji je izdvojen iz pojavnog svijeta u muzejsku stvarnost. Ti predmeti tek kao dokumenti postaju pojam znanstvene dokumentacije te je svrha njihove selekcije zaštita i čuvanje od propadanja. Društvenu vrijednost predmeta, to jest njegovu priču, čuvamo tako da je uz kazala i izložbenu dokumentaciju izlažemo javnosti.

U drugom dijelu radionice na red su došla predavanja učenica i učenika Srednje škole Metković. Prve su izlagale Klaudija Jakić i Iva Krtalić, učenice 2. h razreda - usmjerenje kuhar, koje su govorile na temu Tradicionalni proizvodi iz močvarnog staništa. Nakon izlaganja učeničkih radova – postera, koje su pripremile sve skupine učenika, učenici 1. j razreda - upravni referenti održali su predavanje na temu Zaštićena područja i prekršajne odredbe (Zakon o zaštiti prirode). Radionica su završili učenici 1. b i 3. b razreda – smjer građevinski tehničar prezentacijom svoga projekta izrade makete promatračnice za ptice.