vijesti www.metkovic.hr

 Obljetnice

Sjećanje na Tomislava Zubčića – Zupu

Metković, 4.12.2020. - Na današnji dan, prije točno 10 godina iznenada je preminuo Tomislav Zubčić Zupa – profesor u Srednjoj školi Metković i svestrani, mnogo puta nagrađivan umjetnik.

Preminuo je samo dan nakon što je svoje učenike organizirao da pomognu u obrani od velike poplave koja je tada pogodila naš grad.

Svi koji su poznavali Zupu ističu kako je svojim učenicima bio i više od profesora koji im je, osim strukovnoga znanja, usađivao i one prave životne vrijednosti.

Bio je rukometaš, glumac amater, kipar, planinar, a ostat će i zapamćen kao knez Domagoj na Maratonu lađa na Neretvi.

Pokojnoga Zupe danas su se prisjetili i kolege i učenici iz Srednje škole Metković.

„Na današnji dan prije točno deset godina zauvijek je prestalo kucati srce našega voljenog kolege i profesora, ali prije svega prijatelja našega grada. Dugi niz godina djelovao je kao vrsni profesor, sportaš i umjetnik te svojim talentom nadahnuo mnoge mlade koje su ga smatrali svojim uzorom.

Zbog svog osebujnog pristupa učenici su ga iznimno cijenili i nerijetko smatrali odgojiteljem i ocem. Bio je iznimno posvećen svom radu, a posebnu pažnju pridavao je učenicima s kojima je njegovao prijateljski odnos. Uspješno je usklađivao svoje interese, planinarenje i odgojiteljski duh pa je i svoje učenike često uključivao u svoje planinarske pothvate, ali i u umjetničke. Naime, Zupa je bio kreativac i umjetnik čije su vrijedne ruke stvarale nesvakidašnjom tehnikom varenja.

Okušao se i na „daskama koje život znače“ te je polučio brojna priznanja na kazališnim smotrama glumaca amatera.

Cijeloga svoga života nesebično se davao gradu koji mu je postao dom. Darivao je krv, radovao mališane odijevajući se u Djeda Božićnjaka, branio je Domovinu te kasnije preuzeo i ulogu kneza Domagoja i postao ikona manifestacije Maraton lađa.

Otišao je braneći grad od poplave, grad kojemu je ostao vjeran do zadnjega trenutka.

'Ovisan sam o tebi Metkoviću moj lipi' postala je svojevrsna himna grada Metkovića u kojoj živi sjećanje na Zupu – legendu grada koji je volio Metković i njegove ljude“, ističu iz Srednje škole Metković.

U organizaciji GU 'Metković 600' danas je u GKS-u Metković trebala biti predstavljena minimonografija 'ZUPA – Tomislav Zubčić 2010. – 2020.', ali je odgođena zbog epidemioloških razloga.

Knjiga ima 11 poglavlja s dva dodatka, a bit će predstavljena čim se epidemiološka situacija popravi.