vijesti www.metkovic.hr

 Aktualno

Započeo Mjesec borbe protiv ovisnosti

Metković, 19.11.2020. - Svake godine u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca u Republici Hrvatskoj obilježava se „Mjesec borbe protiv ovisnosti“.

Na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u narednom razdoblju provest će se niz aktivnosti koje imaju za cilj podizanje razine svijesti javnosti na problem svih oblika ovisnosti, odnosno, ovisnosti o alkoholu, drogi i u posljednje vrijeme sve češće ovisnost o internetu i igrama na sreću.

Zbog novonastale epidemiološke situacije, ove godine, policija neće održavati predavanja po školama, već su u tu svrhu izradili prezentaciju na ovu temu, koja će se dostaviti stručnim službama kako bi je dalje prikazala djeci osmih razreda osnovne i prvih razreda srednje škole. Naglasak prezentacije je ukazati na štetne posljedice ovisnosti.

Naime, prema europskim istraživanjima hrvatski srednjoškolci su u samom vrhu po količini konzumiranja alkohola i duhana. U prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave evidentirano je 130 kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga i 573 prekršaja iz Zakona o suzbijanju opojnih droga. Što se tiče zapljena droga, evidentirano je 668 zapljena različitih oblika droga, koje su oduzete od 614 osoba. Iz policije ističu kako su od početka ove godine zaplijenili rekordnu količinu kokaina od gotovo 25 kg, oko 420 stabljika marihuane i gotovo 27 kg marihuane.

Pored edukacija pojačat će se aktivnosti u prometu te testiranje vozača na prisutnost droga i alkohola u organizmu, aktivnosti na graničnim prijelazima u cilju suzbijanja međunarodnog krijumčarenja droga te pojačano kontrolirati prodaja i usluživanje alkohola, cigareta i igara na sreću maloljetnicima.