vijesti www.metkovic.hr

 Obljetnice

Veterani postavili hrvatsku zastavu na Arheološki muzej Narona u znak sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

Metković, 19.11.2020. - U spomen na stradanje Vukovara u Domovinskom ratu Hrvatski sabor proglasio je 2009. godine 18. studeni Danom sjećanja na žrtvu Vukovara koji je od ove godine i državni blagdan.

Datum je to kada je nakon 87 dana opsade grada od JNA i četnika 87 slomljena opsada grada. Narednih dana JNA i paravojne formacije počinile su mnogobrojne zločine. 2717 vukovaraca je ubijeno tijekom Domovinskog rata, a njih 386 vode se kao nestali. Isti dan u zadarskom zaleđu agresor je izvršio stravičan zločin u Škabrnji. Tijekom obrane mjesta ukupno je poginulo 36 hrvatskih branitelja te je ubijeno 56 civila, dok je od posljedica stradanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još šest ljudi.

Tim povodom članovi HSŠKD Narona iz Vida na Arheološki muzej Narona postavili su hrvatsku zastavu dimenzija 20 x 5 metara sa sloganom 'IN HOC SIGNO VINCES'. Ovaj latinski natpis potječe iz IV. Stoljeća, a u prijevodu znači „Pod ovim ćeš znakom pobijediti“. Ovaj slogan poznat nam je s grba 4. gardijske brigade čiji su veterani, članovi HSŠKD, inicirali izradu zastave.

U večernjim satima na mostu su zapalili svijeće koje im je donirala udruga Prijatelj iz Metkovića.

Tekst i fotografije: Branko Markota