vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Goran Blažević metkovskoj publici ispričao svoje iskustvo prelaska pustinje Rub Al Khali

Metković, 17.11.2020. - U Gradskoj knjižnici Metković sinoć je održano putopisno predavanje Gorana Blaževića pod nazivom 'Ekspedicija na devi kroz pustinju Rub Al Khali'.

Blažević je na predavanju govorio o iskustvu prelaska jedne od najvećih svjetskih pustinja koja se nalazi u Saudijskoj Arabiji.

Naime, početkom 2019. godine dobio je priliku biti jedan od prvih stranaca s turističkom vizom za ulazak u Saudijsku Arabiju – državu desetljećima zatvorenu za strance. Na nagovor prijatelja Davora Rostuhara prijavio se na projekt kraljevske obitelji 'Rakayib' te je izabran među stotinjak jahača koji su imali priliku sudjelovati u najvećoj karavani deva koja je ikada prošla tom pustinjom.

Pustinja Rub Al Khali je druga najveća pustinja na svijetu, a ujedno i najveća pustinja kontinuiranog pijeska na Zemlji koja se prostire preko nekoliko zemalja arapskoga poluotoka. Posljednja zabilježena ekspedicija kroz te nepoznate svjetove dogodila se davnih 40-ih godina prošloga stoljeća.

Blažević je 25 dana boravio u tom surovom području, a osim što je morao naučiti pravila pustinje i nositi se s njezinom teškom i negostoljubivom klimom, jedan od najvećih izazova bio je naučiti jahati devu i stvoriti odnos s tom životinjom.

Na predavanju je istaknuo kako je tijekom ekspedicije osjetio što znači žeđ i glad te se susreo s velikim teškoćama i jakim pustinjskim olujama. Međutim, došao je do cilja te postao jedan od malobrojnih koji su imali priliku boraviti unutar pustinje poznate i kao 'Prazna četvrt'.

„Prvih 5-6 dana mi je bilo jako teško, jer sam nekako stvorio zid prema pustinji, ali nakon što sam prihvatio sve ono što pustinja nosi sa sobom, nastala je prava čarolija. Pustinja me naučila da idem dalje bez obzira na bol koju osjećam, naučila me da budem ustrajan i ono najvažnije, naučila me da cijenim sve ono što imam u svakodnevnom životu“, istaknuo je Blažević na predavanju.

Svoje iskustvo Blažević je napisao i u knjizi 'Karavana – Ekspedicija kroz pustinju Rub al Khali', koju je sinoć predstavio i metkovskoj publici.