vijesti www.metkovic.hr

 Obavijest

Pojačan policijski nadzor povodom Martinja

Metković, 7.11.2020. - Povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta 'Martinja' (11. studenoga), koji će se obilježavati tijekom cijelog razdoblja od danas do 16. studenoga, očekuje se povećan broj sudionika u cestovnom prometu koji će konzumirat alkoholna pića .

Zbog važećih epidemioloških mjera neće biti većih organiziranih proslava, ali se očekuju privatna druženja i okupljanje građana u ugostiteljskim objektima do propisanog trajanja radnoga vremena.

S ciljem prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica, policija će svoje aktivnosti dodatno usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. Osim na prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, obuhvatit će se i drugi prekršaji, posebno oni koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća s najtežim posljedicama – nepropisna brzina, korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih sjedalica u vozilima, nekorištenje kaciga na mopedima i motociklima i dr.

U provođenje pojačanog nadzora uključen je maksimalno raspoloživ broj policijskih službenika kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Nadzor vozača obavljat će se na lokacijama koje su se pokazale najugroženijim u pogledu prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Iz Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske podsjetili su da se u prvih deset mjeseci 2020. godine, na području PU dogodilo 88 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači pod utjecajem alkohola te je u navedenim nesrećama smrtno stradala jedna osoba, šest ih je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 16 osoba je lakše ozlijeđeno.

Stoga apeliraju na sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, prvenstveno da ne sjedaju za upravljače vozila ukoliko su prethodno konzumirali alkohol, da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju i uvjetima na kolnicima.