vijesti www.metkovic.hr

 Zdravstvo

Ravnatelj DZ Metković na Međunarodnoj konferenciji o primarnoj zdravstvenoj zaštiti JI Europe

Metković, 17.12.2019. - U organizaciji Doma zdravlja Podgorica te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Crne Gore, u petak, 13. prosinca organiziran je Međunarodni kongres o primarnoj zdravstvenoj zaštiti u zemljama Jugoistočne Europe.

Konferencija je okupila predstavnike ustanova primarne zdravstvene zaštite iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Turske i Crne Gore, s ciljem jačanja primarne zdravstvene zaštite, preventivnih usluga i unapređivanje prava i statusa, a prvenstveno u cilju zaštite zdravlja građana, s naglaskom na osjetljive grupe.

“Jaka primarna zdravstvena zaštita dokaz je da je briga za zdravlje populacije na najvišoj razini, a razmjena iskustava i primjeri dobre prakse mogu se iskoristiti kako bi reforma bila efikasnija i kako bi se ostvario krajnji cilj, a to je zadovoljstvo građana”, je glavna poruka na otvaranju Međunarodne konferencije o primarnoj zdravstvenoj zaštiti u zemljama Jugoistočne Europe.

Ravnatelj Doma zdravlja Metković Mihovil Štimac sudjelovao je kao moderator izlaganja te je predstavio model organizacije primarne zdravstvene zaštite u Domu zdravlja Metković. Uz ravnatelja Doma zdravlja Metković svoje modele organizacije predstavili su ravnatelj Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić, ravnatelj Doma zdravlja Škofja Loka iz Slovenije, Aleksandar Stepanović, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb, Antonija Balenović, te Direktor Doma zdravlja Tuzla, Suad Bijedić.

Uz predstavnike Domova zdravlja izlaganja o trenutnom stanju i mogućnosti unapređenja imali su visoki dužnosnici iz Vlade i zdravstvenih osiguranja iz Crne gore i šire.

Ravnatelj Doma zdravlja Metković, Mihovil Štimac, istaknuo je veliki iskorak u prekograničnoj suradnji i iskoristivosti EU fondova.

„Kroz EU fondove koje vodimo već tri godine, nastojat ćemo da još više ojačamo dijagnostiku, da radimo na prevenciji i na edukaciji liječnika kako bi pružili maksimalnu zdravstvenu zaštitu pacijentima. Cijela ova suradnja je zamišljena tako da se ljudi upoznaju, razmjenjuju iskustva i otvore nove projekte“, rekao je Štimac.