vijesti www.metkovic.hr

 Film

U GKS-u prikazan dokumentarac 'Ivanova igra'

Metković, 10.12.2019. - U organizaciji Ustanove za kulturu i sport Metković i NK Neretva sinoć je u kazališnoj dvorani GKS-a održana projekcija dokumentarnoga filma Tomislava Žaje Ivanova igra, koji govori o legendarnom hajdukovcu Ivanu Gudelju, čiju je karijeru, nažalost, u 26. godini prekinula teška bolest.

Kako piše na Wikipediji, Ivan je nogomet počeo igrati u Mračaju iz Runovića. Već od rane dobi pokazivao je naznake velikog talenta, pa je tako '79 na europskom juniorskom prvenstvu u Austriji, koji je Jugoslavija osvojila, proglašen najboljim igračem. Karijeru je započeo i završio u splitskome Hajduku u čijem je dresu odigrao ukupno 362 utakmice i postigao 93 pogotka. S Hajdukom 1979. godine osvaja naslov prvaka Jugoslavije, a 1984. i 1987. godine i Kup maršala Tita. Bio je članom velike Hajdukove generacije 1980-ih godina koja je bilježila sjajne rezultate vani, ali nedovoljno dobre u domaćoj ligi. Univerzalni Gudelj svojim je pogodcima donio je mnoge pobjede kao protiv Dnjipra, Valencije, Sparte itd. Posljednja utakmica bila mu je s Crvenom zvezdom na Poljudu kada je osjetio veliku iscrpljenost ne znajući da mu zbog hepatitisa B propadaju mišići. Izašao je iz igre popraćen zvižducima zbog "simuliranja". Imao je u džepu ugovore od Bordeauxa i Reala iz Madrida ali su tako propali. Nakon toga i liječenja se, vođen lošim liječničkim procjenama, dva puta prerano vraćao treningu i oba puta mu se bolest ponovno vraćala te je u na kraju morao prekinuti igračku karijeru.

Projekciji filma je, uz ljubitelje nogometa i male nogometaše, predsjednika NK Neretva Damira Jerkovića i metkovskoga gradonačelnika Dalibora Milana, nazočio i sam Ivan Gudelj, koji je na kraju ravnateljici UKS-a Zrinki Mijoč zahvalio na tome što je film uvrstila u program ovogodišnjih Prosinačkih svečanosti.