vijesti www.metkovic.hr

 Vjerski život

Svečanom akademijom obilježeno 50 godina Župe sv. Nikole biskupa

Metković, 6.12.2019. - Na blagdan Gospe Žalosne, 15. rujna 1969. pok. nadbiskup Frane Franić potpisao je dekret o osnivanju nove Župe sv. Nikole biskupa u Metkoviću.

Sinoć, na kraju trodnevlja uoči blagdana sv. Nikole biskupa, nakon večernje sv. mise u crkvi sv. Nikole koju je predvodio don Mato Brečić, održana je svečana akademija povodom 50 godina postojanja župe.

U programu su nastupili svi župni zborovi i mandolinski orkestar pod ravnanjem s. Marijane Cvitanović. Na početku je prisutne pozdravio župnik don Davor Bilandžić a potom i zamjenica župana Žaklina Marević te gradonačelnik Dalibor Milan. Na svečanosti su bili župnici neretvanskog dekanata.

Autor recitala, u kojem su ne temelju ljetopisa osvježene uspomene na vrijeme uspostavljanja župe, je dr. don Ante Mateljan. Mo. don Šime Marović, nekadašnji župni vikar u Metkoviću, napisao je glazbeni dio programa akademije.

Središnja proslava će biti na sam blagdan sv. Nikole kada će svečano misno slavlje s procesijom u 10 sati predvoditi nadbiskup Marin Barišić. Nadbiskup će tom prigodom u Metković donijeti relikviju sv. Nikole koja će biti trajno izložena u crkvi sv. Nikole.
Tekst: likemetkovic.hr; foto: Marin Veraja

Posveta crkve 2009.

U našemu arhivu vijesti pronašli smo kako je svečanom akademijom 4. prosinca 2009. započela proslava 40-te obljetnice Župe te uvod u posvetu nove crkve dan uoči Svetoga Nikole te godine.