vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Talajićeva i Huzekova izložba postavljena u GKS-u

Metković, 2.12.2019. - Velika izložba starih razglednica i fotografija iz privatnih zbirkā Marija Talajića i Zlatka Huzeka sinoć je pred brojnim posjetiteljima otvorena u Galeriji GKS-a Metković. Nazvana 'Neretvanski krajevi na starim razglednicama i fotografijama', obuhvaća donjoneretvanski kraj, ali i dio susjedne Hercegovine s kojim on graniči.

Okupljene je na početku pozdravila ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Zrinka Mijoč, a potom je Marijo Talajić govorio o tome kako je postao kolekcionarom tek kako je nastala sama izložba. Na tome je zahvalio povjesničaru Ivanu Vekiću, koji je među mnoštvom materijala izabrao 150 fotografija i razglednica iz razdoblja 1873. – 1940., nastojeći da se na što više njih vide ljudi. Talajić je predstavio Zlatka Huzeka, koji osim razglednica skuplja i stare premete vezene uz Metković i dolinu Neretve. Potom je pozvao Igora Goleša, autora triju knjiga s razglednicama i fotografijama Dalmacije, među kojima su se našle i one iz spomenute zbirke, da se obrati okupljenima. Goleš je govorio o važnosti Talajićeve i Huzekove zbirke, rekavši da je jedna od najboljih u Dalmaciji, kada je riječ o manjim gradovima.

Na kraju je Mario Talajić Ivani Čarapini iz OŠ Stjepana Radića predao zahvalnicu i darovnicu, kojim se sve izložene preslike fotografija i razglednica daruju toj školi.

Da večer bude prava neretvanska pobrinula se ženska vokalna skupina KUD-a Metković.

Izložba ostaje otvorena do 18. prosinca, a više o njoj pročitajte nakon donjih fotografija u Predgovoru katalogu što ga je napisao Ivan Vekić.