vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Što je gripa, kako je spriječiti i liječiti

Metković, 22.11.2019. - Zima je pred vratima, a s njom dolazi i gripa. Što je gripa, kako je spriječiti i liječiti, korisnicima Udruge „Otac Ante Gabrić“ tijekom edukativnog druženja govorila je mag. pharm. Ana Kraljević iz Ljekarne Draženović.

Gripa je sezonska bolest za koju stručnjaci svake godine pripreme odgovarajuće cjepivo no kako nju uzrokuju virusi, nikad se ne može sa sigurnošću utvrditi kako će oni mutirati i hoće li cjepivo biti u potpunosti djelotvorno. Djeca i starije osobe su ugrožena skupina te se preporuča cijepljenje, izbjegavanje zatvorenih prostora i boravak na svježem zraku, druženje s oboljelim osobama. Liječenje obuhvaća mirovanje, snižavanje temperature, puno tekućine i laganu prehranu. Magistra Kraljević je naglasila da hunjavica i prehlada nisu gripa te da se gripa ne liječi antibioticima. Potaknula je korisnike da što više konzumiraju voće našeg zavičaja - mandarine, limune, šipak, kivi…, koje je bogato vitaminom C i doprinosi jačanju imuniteta.

Ovo predavanje je dio ciklusa „Briga o zdravlju u trećoj životnoj dobi“ koji se uz druženja, kreativne radionice, tjelovježbu, preventivna mjerenja tlaka i šećera… već jedanaest godina provodi u udruzi „Otac Ante Gabrić“, Sportska 3, gdje starije osobe našeg grada mogu kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme. Vrata udruge otvorena su za zainteresirane od ponedjeljka do petka od 8 do14 sati.