vijesti www.metkovic.hr

 Izložba

Izložba za pet

Metković, 15.11.2019. - Učiteljica Danijela Tutavac sa svojim je učenicima priredila izložbu o Područnoj školi Prud, koja je pod nazivom Vremeplov 1956. - 2019. pred brojnim posjetiteljima sinoć otvorena u Galeriji GKS-a Metković.

Riječ je o školi koja s djelovanjem počinje 1956. godine kao Narodna četverogodišnja škola u sastavu OŠ Metković, danas OŠ Stjepana Radića. Zanimljivo je da su prizemlje zgrade tijekom ljeta izgradili sami stanovnici Pruda pod vodstvom majstora Grge (Dragana) Musulina, a budući da su je pohađala i djeca iz susjednih Crnića, Općina Čapljina darovala je crijep za krov.

Prve učiteljice bile su Mila Dugandžić i Malinka Planinić rođ. Parmać iz Komina, Nada Volarević rođ. Kudrić iz Kaštel Starog te učitelj Ivan Brnas iz Vida. Prva čistačica i kuharica bila je Milka Volarević iz Pruda.

Među zanimljivostima je i ta da su učenici tada doručkovali kruh s marmeladom i mlijeko u prahu, u narodu poznato kao Trumanovo mlijeko. Stariji će se sjetiti da su u to poratno vrijeme uz mlijeko u prahu iz SAD-a stizala i jaja u prahu, koje je narod „krstio“ Trumanovim jajima.

Od školske godine 1979./1980. PŠ Prud djeluje u sastavu današnje Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića, a školske godine 1986./1987. obnovljena je postojeća zgrada te je izgrađen kat s trima učionicama.

Uime Ustanove za kulturu i sport okupljene je pozdravila ravnateljica Zrinka Mijoč, a potom im se obratila ravnateljica matične škole Žana Dodig. Ona je zahvalila učiteljici Tutavac i njezinim učenicima na velikome trudu uloženom u priređivanje izložbe. Voditeljica programa otvorenja profesorica Ivana Vatović, i sama bivša učenica PŠ Prud, na koncu je pozvala učiteljicu Tutavac s njezinim učenicima da kaže nešto više o samoj izložbi. Zahvalivši svojim učenicima na zalaganju, učiteljica je rekla da je bilo prilično teško rekonstruirati djelovanje Škole tijekom 63 godine. U tome je dobila pomoć mještana Pruda i bivših učenika, koji su svojim sjećanjima i podatcima upotpunili ukupnu sliku o povijesti Škole. Posebno je zahvalila svima koji su ustupili izloške, poput fotografija, nekadašnjih udžbenika, pernica, učeničkih knjižica, svjedodžba i sl., što je tu vrijednu izložbu učinilo itekako zanimljivom.

Izložbu je posjetila i zamjenica župana Žaklina Marević, i sama jedno vrijeme učiteljica u Prudu, a nakon izložbe je u predvorju zgrade GKS-a za posjetitelje priređen prigodan domjenak pa je učiteljica Danijela Tutavac na njemu zahvalila mamama iz Pruda.