vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Ministrica kulture Obuljen Koržinek u posjetu Metkoviću

Metković, 23.8.2019. - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek jučer je tijekom radnoga posjeta Metkoviću sa svojim pomoćnikom Hrvojem Manenicom obišla Prirodoslovni muzej Metković, Gradsku knjižnicu Metković, Ustanovu za kulturu i sport Metković te Arheološki muzej Narona u Vidu.

U Gradskoj knjižnici Metković ministrica je održala radni sastanak s gradonačelnikom Daliborom Milanom, kojemu su nazočili pročelnik JUO Grada Metkovića Ivica Popović, ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mioč, ravnatelj AM Narona Toni Glučina i pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskom Ivan Alduk. Gradskoj knjižnici darovala je 32 knjige raznih izdavača i autora, a na sastanku se razgovaralo o ključnim pitanjima za razvoj kulture u Metkoviću.

Govoreći o brojnim aktivnostima i temama kojima se bavi Ministarstvo kulture, ministrica je nazočnima približila prioritete Vlade RH u području kulture i umjetnosti. Naglasila je kako je važno što Grad Metković i Ministarstvo kulture RH uspješno surađuju već duži niz godina te se nada da će ta suradnja i dalje biti vrlo produktivna.

Nakon sastanka, ministrica je krenula u obilazak Ustanove za kulturu i sport Metković, gdje se pričalo o dosadašnjim kapitalnim i budućim ulaganjima. Tijekom razgledanja GKS-a, u pratnji gradonačelnika Dalibora Milana i pročelnika Ivice Popovića te ravnateljice Zrinke Mijoč, dogodio se slučajan susret s maestrom Ivanom Repušićem, koji za svakoga ljetovanja u našem kraju svakodnevno dolazi u Galeriju GKS-a i satima vježba na klaviru.

Zanimljiva je situacije bila i u AM Narona. Tamo su se na jednome mjestu s ministricom našli ravnatelj Toni Glučina, bivši ravnatelj Hrvoje Manenica i autor arhitektonskoga rješenja zgrade Muzeja Goran Rako.

Održana je prezentacija Projekta Izgradnja Lapidarija Arheološkog muzeja, koji je namijenjen posjetiteljima (lapidarij, multimedijalna dvorana, izložbeni prostor, radionica suvenira) i djelatnicima (administrativni dio, stručni dio, restauratorska radionica, knjižnica, muzejska čuvaonica) te suradnicima (dormitorij). U planu je realizirati Arheološki park Narona, gdje bi se Arheološki muzej Narona, budući Lapidarij te Prirodoslovni muzej povezali u jednu cjelinu, u kojoj bi posjetiteljima stvorili uvjete i mogućnosti za obilaske antičkih arheoloških te ranokršćanskih lokaliteta, kao i prirodoslovnu raznolikost močvarnih staništa.

Na samome kraju, ministrica je zahvalila gradonačelniku i svim prisutnima na ugodnom druženju te izjavila da se nada da će nastaviti predano raditi na razvoju kulture u Metkoviću, kao i do sada.