vijesti www.metkovic.hr

 Manifestacije

Crta pod 'Metkovsko ljeto'

Metković, 21.8.2019. - Za nama je bogato 'Metkovsko ljeto 2019.', tijekom kojega je Ustanova za kulturu i sport Metković bila organizatorom te suorganizatorom i domaćinom više od dvije trećine događaja, ali i koordinatorom manifestacije.

U organizaciji UKS-a najviše je bilo koncerata, mahom u izvrsnom ambijentu Gradskoga parka, te na drugim atraktivnim lokacijama poput terase AM Narona i terase Ljetne scene GKS-a. Manifestacija je otvorena koncertom Četiri tenora, slijedili su koncerti Zagrebačkoga ansambla flauta, Dubrovačkoga simfonijskog orkestra - Pops Orchestra, zanimljivi 'Bow VS Plectrum', Klape 'Šufit', mladoga pijanista Ivana Krpana, Ricarda Luquea i Scifidelity orkestra, a domaća je publika uz Neretvu uživala i u najpoznatijim opernim arijama u izvedbi članova HNK-a Split. Nakon duljega vremena obnovljen je i 'Summer jam' na košarkaškom igralištu, dok se Ivan Vidović koncertom u parku sugrađanima zahvalio na podršci.

Posebno se računa vodilo o najmlađima. Na različitim lokacijama prikazana su tri crtana filma i odigrane četiri edukativne lutkarske predstave/mjuzikla.

Za stariju publiku bile su namijenjene kazališne predstave 'Sirena i Viktorija' Teatra 'Rugantino' te 'Sve o ženama’ Teatra Gavran.

Ljubitelji likovne umjetnosti mogli su u Galeriji GKS-a pogledati izložbe slika 'Ex nihilo' Vice Tomasovića i 'Za nas' Karin Grenc, dok je Ustanova bila domaćinom izložbi 'Divlje cvijeće' Tomislava Ivanišina.

Održano je i devet filmskih projekcija na velikome platnu, nažalost zbog vandalizma ne sve, kako je bilo zamišljeno' u Ljetnome kinu, te tri projekcije iz ciklusa 'Ulični skriveni film'. Tako su se filmovi 'vrtjeli' u Sklama II., Luci Metković i skrivenome dvorištu iza zgrade 'Mandrapa'.

Kao suorganizator Ustanova se javlja na koncertima Gradske glazbe Metković, KUD-a Metković 'Vukovar Metkoviću' i Večeri klapa i mandolina ‘Pisma tvoje pisme’ te na dva poetska događaja; Večeri Luka Paljetka 'Sabrane pjesme' i XI. Neretvanskim pjesničkim susretima 'Maslini u lice'. Suorganizatorom je UKS bio na gostovanju opuzenske udruge Udruge 'Balatura', koja je organizirala glazbeno-scenski program 'Lipo ti je biti Opizenac'.

Uime UKS-a ravnateljica Zrinka Mijoč zahvaljuje svojim djelatnicima te svima onima koji su pružili potporu u provedbi 'Metkovskoga ljeta'. Ponajprije Gradu Metkoviću, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Ministarstvu kulture RH te lokalnim sponzorima, koji su se i ove godine odazvali pozivu i financijski pomogli bogat program tē tradicionalne manifestacije.