vijesti www.metkovic.hr

 Metkovsko ljeto

Lipo ti je biti Opuzenac…

Metković, 7.8.2019. - Kako je na početku programa rekao predsjednik Udruge 'Balatura' Ivo Lozina, do sada su Opuzenci u dva navrata masovno pohodili Metković. Prvi put 1914. za ispraćaja tijela Franje Ferdinanda i supruge mu Sofije, drugi put kada su nakon velikoga leda 1985. propale mandarine pa su u Metković dolazili kupovati drva, a, evo, treći put ovoga ljeta da bi se s Metkovcima zabavili i skupa zapjevali.

Opuzenci su sinoć u Metković prenijeli svoj poznati malomišćanski duh, kojemu ne nedostaje lokalnih anegdota, naročito onih škakljivih, ali su i nadaleko poznati po pjesmi pa je domaća publika vidjela nastup Kalpe Na kantunu te Metkovca Leru s kojim su nastupili Kraljevi Neretve, Božo Popović, Nevena Gnječ, Renato Ereš i Josip Kudin, rečeni Tabakalo. Program je vodio metkovski Opuzenac Ivo Čotić.

Da se znaju našaliti na svoj račun govori i dizajn plakata na kojemu ispod teksta Lipo ti je biti Opizenac… nacrtan stoji kenjac kako sjedi na koloni i reve, šo objašnjava one tri točke.

Na velikome platnu uvodno se vrtio videoprilog u kojemu je metkovski lingvist prof. sc. dr. Maca Opuzence podučavao hrvatskome pravopisu, taj put samo oko refleksa jata. O 'č' i 'ć' RI(JE)ĆI ČE biti IDUČE godine.