vijesti www.metkovic.hr

 Vandalizam

Vandali prekinuli program Ljetnoga kina

Metković, 7.8.2019. - Vandalski čin s velikom materijalnom štetom zbio se u noći s ponedjeljka na utorak na prostorima Ljetne scene GKS-a, koja je i ove godine služila za filmske projekcije. Naime, zasad, nepoznati počinitelj(i), provalili su u kabinu s kinoprojektorom, kako bi se domogli napitaka koji se tamo pohrane nakon filmskih projekcija. No, to im nije bilo dosta pa su na više mjesta zarezali veliko filmsko platno te tako za ovo ljeto (možda i za ubuduće, s obzirom na jako visoku cijenu takvih platna) onemogućili daljnje filmske projekcije na Ljetnoj sceni.

Prisjetimo se samo kako je lijepo bilo vidjeti ispunjeno veliko gledalište na nedavnoj projekciji Kralja lavova, a očekivao se i velik posjet na filmovima Brzi i žestoki: Hobbs i Shaw, General, Bilo jednom... u Hollywoodu i Angry birds, koliko ih je za prikazivanje ostalo do kraja ljetnoga programa. Dakle, nije riječ samo o materijalnoj šteti nego i o izgubljenoj dobiti Ustanove koju samo prebacivanje projektora na Ljetnu scenu i vraćanje u zatvorenu dvoranu stoji 15-ak tisuća kuna. Nastojeći privući građane na filmske projekcije i vratiti naviku odlaska u Ljetno kino, cijene ulaznica snižene su na samo 20 kn, od čega Ustanovi ostane tek manji dio. Stoga je važno tijekom ljeta imati gledane filmove i tako, barem dijelom, pokriti troškove.

Inače, ne radi se o prvome 'incidentu' toga tipa. Do sada je provaljeno u hladnjak i ukradeni su napitci (pa su se potom počeli spremati u kabinu), obijena su vrata blagajne itd.

Što reći? Možda: 'Hvala, dragi vandali, što niste načinili još veću štetu i što ste sugrađanima prištedjeli odlazak u nekada kultno ljetno kino, kojemu Ustanova za kulturu i sport pokušava vratiti barem dio nekadašnjega sjaja i važnosti za kulturni život i Metkovića i doline Neretve.