vijesti www.metkovic.hr

 Koncert

Gudalom protiv trzalice

Metković, 18.7.2019. - Duo Tihomir Hojsak i Filip Novosel održali su sinoć na terasi Arheološkoga muzeja Narona zanimljiv koncert na kojemu su „suprotstavili“ gudalo i trzalicu, tj. kontrabas i brač.

Hojsak (kontrabas) i Novosel (tambura/brač) unikatna su pojava na našoj glazbenoj sceni. Svojim kontrabasom i tamburom ( Gudalom protiv trzalice /Bow vs. Plectrum ) na jedinstven način promiču hrvatsku glazbu, tradiciju i kulturu. Obojica su školovani glazbenici, skladatelji, umjetnici koji su zajednički rad prvi put javnosti predstavili 2016., objavivši debitantski album Bow vs. Plectrum. Album je godinu dana po objavljivanju bio nominiran u četirima kategorijama za Glazbenu nagradu Porin. S uspjehom albuma dogodio se njihov karijerni uzlet pa su tako ostvarili uspješne koncertne turneje u SAD-u, Kini i Australiji.

Suradnja s Gibonnijem ostvarena je prošle godine objavom albuma Perle, a za pjesmu Divji cvit s toga albuma dobili su kipić na nedavno završenom 26. Porinu u kategoriji „Najbolja instrumentalna izvedba (izvan klasične i jazz glazbe)“, izvođači Hojsak & Novosel, feat. Vlatko Stefanovski.

Izvođače je predstavila i publiku pozdravila ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč, zahvalivši Gradu Metkoviću, ravnatelju AM Narona Toniju Glučini i Ministarstvu republike RH, s čijom je pomoći koncert ostvaren. Nakon toga je dvojac koncert započeo obadom Gibonnijeve U ljubav vjere nemam, koja se uz još nekoliko njegovih pjesama nalazi na njihovu albumu Perle te koje su sinoć također bile na repertoaru. Osim njih izveli su nekoliko svojih autorskih skladba te tradicijsku bh. Aj mene majka jednu ima.

Za poseban ugođaj na terasi Muzeja „pobrinuo“ se i Mjesec, koji se krvav pojavio nad Žabom.