vijesti www.metkovic.hr

 Tiskovna konferencija

Metkovski SDP i HSU neće na mjesne izbore

Metković, 4.7.2019. - Na jučerašnjoj konferenciji za medije metkovski ogranci SDP-a i HSU-a izjavili su da neće izaći na izbore za članove vijeća mjesnih odbora, koji će se održati u nedjelju 28. srpnja.

Predsjednik SDP-a Ivan Đerek rekao je da su obje stranke svoje odluke donijele samostalno, bez obzira na njihov partnerski odnos u Gradskome vijeću. Smatra da mjesni odbori, kojih je šest na području Grada Metkovića, ne ispunjavaju svoju ulogu, a ta je da budu spona između građana i lokalne vlasti. Na to svakako utječu i minorna sredstva koja svoj rad dobivaju iz proračuna.

Predsjednik HSU-a Siniša Bebić rekao je da je od 2014. do polovine 2019. za rad svih mjesnih odbora planirano 28.140 kn, a da je realizirano samo 10.396,50 kn. S druge strane, ti su izbori 2015. Grad stajali 90.932,52 kn, dok je za predstojeće planirano 49.200 kn. Zapito je kako je moguće da troškovi istih izbora nakon četiri godine budu upola manji, tj. zašto su 2015. bili dvostruko veći. Isto tako, ti troškovi višestruko nadmašuju ukupna sredstva koja mjesni odbori dobivaju za svoj rad. HSU je u veljači na Gradskom vijeću predložio amandman kojim bi se tim odborima povećala sredstva za rad, no on nije usvojen.

Stoga SDP i HSU predlažu da se mjesni odbori ukinu, a da umjesto njih gradska vlast s građanima održava kvartovske sastanke, kako bi iz prve ruke saznala s kojim se sve problemima oni susreću.