vijesti www.metkovic.hr

 Glazba

Predsjednica Grabar Kitarović odlikovala neretvanskog glazbenika Živka Ključu

Metković, 3.7.2019. - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanja i priznanja istaknutim pojedincima iz svih područja javnog djelovanja, a u prigodi obilježavanja Dana državnosti.

Vaši su uspjesi prije svega izraz domoljublja jer ste svojim radom pridonijeli jačanju ugleda Hrvatske te poticanju izvrsnosti i širenju pozitivnih vrijednosti našeg društva, kazala je Grabar-Kitarović, dodavši kako se dodjelom odlikovanja i priznanja izražava zahvalnost i poštovanje prema naporima i odricanjima koji su urodili rezultatima i iznimnim uspjesima odlikovanih u različitim područjima.

Ona je spomenula umjetnike i djelatnike u kulturi, znanstvenike, gospodarstvenike, civilne i crkvene udruge te pojedince koji svoju ljubav, vrijeme i energiju ulažu u nesebičan rad s djecom, starijima, bolesnima i nemoćnima, humanitarce i sportaše.

Svi ovi uspjesi predstavljaju mozaik onoga što jesmo, što čini naš ukupni identitet. Jer kao što često ističem, najveći brend Hrvatske njezini su ljudi – njezini državljani, istaknula je.

Za izniman i kreativan stvaralački opus u području glazbene umjetnosti, pedagoški rad s mladima i očuvanja hrvatske glazbene baštine Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je Živko Ključe.
   

Iz biografije Živka Ključe

Živko Ključe (rođen u Podgradini 30. travnja 1955.) hrvatski je kontrabasist, melograf, pedagog i skladatelj. Bio je umjetnički voditelj i osnivač nekoliko klapa, između ostalih i klape Mostar od 1979. do 1981. godine. Kao skladatelj više puta je nagrađivan za svoje skladbe na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu (zlatnom, srebrnom i brončanom plaketom). Član je više strukovnih udruga – HDS, HUOKU, MD FBiH, HGZ, DPG, MH i Zaklade “Delmata”.

Krajem 2015. godine autor je melografskih zapisa napjeva pod nazivom “Stare pisme ušća Neretve”. Ovaj vrijedan uradak uistinu je, po riječima ravnatelja Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, značajan “kamenčić u mozaiku dalmatinske baštine”.

Iste godine (2015.) za ovu zbirku Živko Ključe je dobitnik i nagrade HDS “Franjo Ksaver Kuhač” za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicijske glazbe.
Izvor: www.jabuka.tv