vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Metkovski srednjoškolci u Rumunjskoj predstavili povijest migracija hrvatskog stanovništva

Metković, 25.3.2019. - Učenici i nastavnici Srednje škole Metković sudjelovali su na drugom susretu projektnih partnera u sklopu Erasmus+ projekta “European Patterns: Migration of Birds and People“ u rumunjskom Bacau.

Riječ je o projektu koji zajednički razvijaju učenici iz Njemačke, Hrvatske, Poljske, Rumunjske, Ujedinjene Kraljevine i Turske. U Bacau su bili Ermina Kadijević, Cvijana Cvitanović, Ana Vekić, Lucija Kordić te profesori Ivan Đerek i Petar Nikolić, koordinator Erasmus+ projekata u Srednjoj školi Metković.

Zadatak ovog interdisciplinarnog projektnog susreta bio je predstaviti povijest migracija u svakoj od šest država sudionica. Učenici su uz upoznavanje s rumunjskim tradicionalnim običajima i nacionalnim manjinama, imali priliku sudjelovati u zanimljivim radionicama sadnje stabala i promatranja ptica. Terenska nastava bila je organizirana i u Transilvaniji gdje su učenici i nastavnici posjetili njemačku školu u Brašovu te dvorac Bran, najpoznatiji po Vladu Tepešu Drakuli.

Sljedeća projektna aktivnost u sklopu ovog projekta održat će se krajem svibnja u Ustki, malom gradiću na obali Baltičkog mora u Poljskoj.

Srednja škola Metković bit će domaćin školama iz Latvije, Italije, Grčke, Portugala i Turske od 1. do 5. travnja u sklopu Erasmus+ projekta „Water Unites Us“. Projekte financira Europska unija.