vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Mladi se upoznaju s tradicionalnim zanatima

Metković, 12.3.2019. - U prostorijama Volonterskoga centra Dobra održane su tri radionice u kojima su djeca i mladi stekli uvid o značaju starih neretvanskih zanata. Riječ je o radionicama koje su održane u sklopu Projekta Aktiva – pozitiva br. 2, koji provodi Udruga DOBRA u partnerstvu s Općinom Zažablje, Gradom Metkovićem i Centrom za socijalnu skrb Metković.

U prvoj radionici mladi su izrađivali mobile, ukras za kuću u obliku ptice, čime je objedinjena neretvanska priroda i kulturna baština. Ručno su izrađivali drvene ptice, po uzoru na tradicijske obrte koji su se bavili izradom tradicijskih igračaka, ali u nešto modernijoj izvedbi.

U drugoj radionici žarište je stavljeno na tekstil ta na motive tradicionalnoga namještaja i kamenih spomenika, pogotovo sedmovjekovnih stećaka iz doline Neretve. Tako su bojama za tekstil na pamučne majice u nešto modernijoj izvedbi ručno oslikavali motive koje su odabrali, čime su pokazali svoju maštovitost.

U trećoj radionici naglasak je bio na izradi modernih pomagala od drveta. Tom prigodom mladi su mogli steći nova znanja i vještine u preradi i oblikovanju drva.

Po završetku radionica učenici su izrađene predmete dobili na dar kao uspomenu na sudjelovanje u radionicama. U sklopu spomenutoga projekta planirana je još jedna radionica vezana za informiranje mladih o starim neretvanskim zanatima.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.