vijesti www.metkovic.hr

 Internet

Dolina Neretve predstavljena na Topoteci

Metković, 2.3.2019. - Otkako je u prosincu 2017. pokrenuta inicijativa da se dolina Neretve predstavi na virtualnoj platformi Topoteka, uspjelo se u suradnji s dvjema metkovskim osnovnim školama, Ustanovom za kulturu i sport te pojedincima prikupiti više od 170 fotografija i dokumenta pa je jučer u Gradskoj knjižnici Metković ta platforma predstavljena javnosti.

Riječ je o dijelu međunarodnoga projekta COOP (Community as opportunity – Zajednica kao prilika), čiji su partneri u Republici Hrvatskoj Hrvatski državni arhiv i Državni arhiv u Dubrovniku pa time i Arhivski sabirni centar Metković-Opuzen-Ploče, koji je smješten u Metkoviću.

Okupljene je pozdravila Paulina Šiljeg, arhivistica iz Arhivskog sabirnoga centara u Metkoviću, a potom je to učinila i ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak. Sa samim projektom okupljene je detaljnije upoznala Vlatka Lemić, predsjednica ICARUS-a Hrvatska, zajednice koja se bavi istraživanjem povijesnih izvora, promicanjem korištenja arhivskih izvora putem novih IT tehnologija, unapređenjem arhivske djelatnosti i razvojem međuinstitucionalne i međunarodne suradnje.

Paulina Šiljeg je rekla da je bila zamisao dolinu Neretve predstaviti kao jednu cjelinu te da materijal nije razvrstan prema jedinicama lokalne samouprave, ali se uz pomoć ključnih riječi mogu filtrirati pojedine teme. Kada je riječ o samim materijalima, oni mogu biti fotografije, dokumenti, zvučni i videozapisi, tekstovi i objekti (predmeti). Za svaki postavljeni dokument postoji mogućnost lociranja na zemljovidu, navođenja ključnih riječi, nadnevka ili približnoga vremena, autorstva, vlasništva i izvora informacije. Isto tako, posjetitelji mogu komentirati te podatke, ako misle da postoji pogreška ili ih mogu nadopuniti. Materijali se mogu sortirati prema više kriterija te izdvajati uz pomoć vremenske crte.

Na suradnju su pozvani građani, ustanove i udruge pa oni koji to žele mogu se obratiti Paulini Šiljeg putem e-pošte paulina.siljeg@dad.hr.