vijesti www.metkovic.hr

 In memoriam

Kolege se oprostile od pok. Martina Glamuzine

Metković, 24.11.2018. - U knjižnici Gimnazije Metković jučer je održana komemoracija pok. prof. Martinu Glamuzini, dugogodišnjem nastavniku zemljopisa u Gimnaziji Metković te ravnatelju nekadašnjega Centra za usmjereno obrazovanje 'Petar Levantin'.

U nazočnosti pokojnikova sina Nikole i kćeri Antonije, uime kolega te uime Gimnazije i Srednje škole Metković od Galmuzine se biranim riječima oprostio ravnatelj Jozo Jurković. Pučki pjevači su pjevali prigodne napjeve, a gimnazijalci govorili stihove pjesama.

Pok. Martin Glamuzina rođen je 1941. u Rogotinu, gdje završava prva četiri razreda škole, a ostale, kao i gimnaziju, u Pločama. Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1967. diplomira zemljopis i zapošljava se u Gimnaziji Metković. Nakon reforme školstva, 1977. izabran je za direktora Centra za usmjereno obrazovanje 'Petar Levantin' u Metkoviću i na tome mjestu ostaje dva mandata.

Godine 1981. magistrira na Odsjeku za geografiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, a 1985. doktorira na istom fakultetu. Od 1990. ponovno radi kao profesor u Gimnaziji Metković, da bi svoj profesionalni rad nastavio na Odsjeku za geografiju Filozofskog fakulteta u Zadru, na kojemu je 1998. izabran u znanstveno-nastavno zvanje docenta, a 2003. u znanstveno-nastavno zvanje izvanrednog profesora. Nakon toga je bio na dužnosti pročelnika Odjela za geografiju.

Glamuzina je bio autorom dvadesetak znanstvenih radova te suradnikom časopisa geografske tematike.