vijesti www.metkovic.hr

 Zanimljivosti

Klimatske promjene zavarale i leptire

Metković, 13.11.2018. - Iz Ornitološke udruge 'Brkata sjenica' javljaju da su na oleandrima, tj. leandrama uz Šetalište 116. brigade fotografirali jednu vrstu noćnoga leptira, koji je, zapravo, već trebao biti u Africi. Evo što o tome pišu na svome FB profilu.

„Ovih smo dana imali priliku vidjeti i snimiti više primjeraka jedne vrste noćnog leptira. Radi se o oleandrovu ljiljku ( Daphnis nerii ), velikom leptiru jakog vretenastog tijela, koji ima raspon krila do 11 cm. Hrani se nektarom različitog bilja u ranu zoru i sumrak, a može imati nekoliko generacija tijekom proljeća i ljeta. Leptir je koji seli u toplije krajeve Afrike i Azije tijekom jeseni, što se ove jeseni radi lijepog vremena produljilo i još je tu kod nas.

Zanimljivost vezana uz ovog leptira je njegova gusjenica, koja naraste do 13 cm kada se zakukulji, a hrani se lišćem oleandra koji je jedna od najotrovnijih biljaka, što gusjenicama nimalo ne smeta budući da mogu preraditi otrove bez posljedica, a bilo bi pogubno za predatore koji bi je pojeli. Gusjenica nije baš lijepa, ali leptir je jedan od najljepših.“